Vlada predložila Zakon o strateškim investicijama: Najlakše je biti protiv, a najteže je biti konstruktivan

Foto: Goran Mehkek/Cropix

VLADA je na današnjoj sjednici predložila Zakon o strateškim investicijama kojeg je kritizirala oporba i nevladine udruge, a odobrila Europska komisija.

Premijer Zoran Milanović uvodno je ustvrdio da će zakon ubrzati investicije i utvrditi lanac odgovornosti. "Vidjet ćemo kako će to u praksi funkcionirati jer pokazuje se da i dobri zakoni ponekad ne funkcioniraju na način na koji se očekuje da funkcioniraju. Međutim, ovaj zakon je pripreman dovoljno dugo. Prigovora uvijek ima. Najlakše je biti protiv, a najteže je biti konstruktivan. Radujem se da ovaj zakon ide u proceduru. Bilo bi mi drago da je to bilo i ranije, ali zbog nekih objektivnih razloga to nije bilo moguće jer smo uskoro u Europskoj uniji i procedura će biti još kompiliciranija i zahtjevnija, a to zahtijeva još bolju upravu, administraciju i politiku", rekao je Milanović.

Zakon dobio zeleno svjetlo Bruxellesa i brojne kritike nevladinih udruga i oporbe

Zakon bi trebali dobiti najkasnije do jeseni. Najavio je to ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak početkom tjedna u razgovoru za Media servis uoči slanja zakonskog prijedloga u proceduru u dva čitanja.

Zakon je dobio zeleno svjetlo Bruxellesa, a u sjeni brojnih kritika nevladinih udruga i oporbe glavni su kriteriji investicija ostali isti - mora biti veća od 150 milijuna kuna, a koja je strateška presudit će Vladino povjerenstvo. Koji će od dosad označenih strateških projekata prvi u realizaciju, još nije poznato. Zna se da će biti oformljeni timovi za svaki pojedinačni s liste javnih i privatnih investicija, a Vrdoljak se nada da će imati pune ruke posla. I da će Hrvatska, tada već članica EU, slati drugačiju, ohrabrujuću poruku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.