Vlada formalizirala odluku: Koncesiju za Zračnu luku Zagreb dobiva francuski konzorcij ZAIC

VLADA je formalizirala odluku da se zračna luka Zagreb daje u koncesiju na 30 godina francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company koji bi u izgradnju novog putničkog terminala trebao uložiti 236 milijuna eura, a broj putnika povećati s dva milijuna godišnje na pet milijuna.

"Ovaj model koncesije je jedan od modela. One je razrađen, pravno je čist i vjerujemo da je ekonomski isplativ za nas", objasnio je premijer Zoran Milanović.

Prezaposleni Milanović: Sutra putuje u Bruxelles

Premijer Zoran Milanović jučer se vratio iz dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini, sutra putuje u dvodnevni posjet Bruxellesu, a u međuvremenu je stigao predsjedati sjednicom Vlade.

Milanović će u Bruxellesu prisustvovati sastanku Europskog vijeća na kojem će biti potpisan fiskalni ugovor zemalja članica Europske unije. Barem do srpnja 2013. godine Hrvatske se to ne tiče, pa će premijer samo promatrati kako Europa od monetarne postaje fiskalnom unijom. Svejedno je s hrvatskom javnosti, koje će se to jednom ticati, na sjednici Vlade imao potrebu podijeliti da se od sutra proračunski deficiti zemalja članica ograničavaju pod prijetnjom tužbe.

"Onaj kome odgovara dobrodošao je, a onaj tko se nije u stanju s tim nositi, tko je slab, tko ne raspolaže i ne upravlja dobro svojim računima i svojim novcem, taj neka razmisli dva puta. Mi Hrvatsku vodimo u ovom prvom pravcu, dakle mislimo da to možemo, ali imamo još par godina. Za rad i za razmišljanje", rekao je Milanović.

Cilj za 2014.: Uspostaviti konkurentno tržište

Do tada, za Hrvatsku vrijedi Pretpristupni ekonomski program, dokument kojim vlada Europskoj komisiji predstavlja naznake svoje ekonomske politike. To je obaveza zemlje kandidatkinje kao sastavni dio ekonomskog i fiskalnog nadzora. Temeljni cilj gospodarske politike do 2014. godine je uspostaviti konkurentno gospodarstvo utemeljeno na znanju i usmjereno na izvoz, koje osigurava rast dodane vrijednosti i zaposlenosti, poručuje Europi ministar financija Slavko Linić.

"Sve to bi trebali ostvariti prije svega poticanjem investicijske aktivnosti, provođenjem fiskalne konsolidacije i intenziviranjem strukturnih reformi", istaknuo je Linić.

Vlada je odlučila i da Hrvatska ove godine ne ide na EXPO, jer u proračunu nema potrebnih 7 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.