Vijetnamom hara novi opasan soj potencijalno smrtonosne ptičje gripe koji se brzo širi

NOVI opasan soj potencijalno smrtonosne ptičje gripe brzo se širi u Vijetnamu.

Čini se kako je novi soj mutacija virusa H5N1 koji je prošle godine poharao kokoši zbog čega je moralo biti ubijeno mnogo životinja. "Novi virus se brzo širi i vlada je zbog njega jako zabrinuta", kazao je zamjenik vijetnamskog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Diep Kinh Tad.

Virus ptičje gripe u svijetu ubio najmanje 330 ljudi

Stručnjaci kažu da se novi virus pojavio u srpnju, a sjeverom i središnjim dijelom Vijetnama se proširio u kolovozu. Epidemija je do sada zabilježena u šest provincija, a zaraženo je oko 180 tisuća ptica. Vijetnamski veterinari kažu da je virus sličan drugim virusima ptičje gripe, ali mnogo opasniji. Mnogi kažu da je novi soj "uvezen" sa peradi koja se na veliko krijumčari iz Kine u sjeverne dijelove Vijetnama.

Dvije osobe su ove godine umrle od zarazne bolesti, ali mnogo prije nego je novi virus detektiran. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Vijetnam je među zemljama u kojima je od 2003. godine bilo najviše umrlih od ptičje gripe u jugoistočnoj Aziji sa najmanje 59 žrtava.

Virus ptičje gripe je diljem svijeta ubio više od 330 ljudi, a znanstvenici strahuju da bi mogao mutirati u formu u kojoj će se lakše prenositi među ljudima što bi moglo dovesti do milijuna smrtnih slučajeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.