Veliko birokratsko rasterećenje: Svi saborski klubovi podržali izmjene Zakona o porezu na dohodak

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR je nastavio sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da je uvođenje novog sustava prikupljanja podataka kroz jedinstveni obrazac, koji bi zamijenio šest postojećih, glavna novina zakonskih prijedloga.
 

Kroz jedinstveni obrazac prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja, te ostali primitci, poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično.
 
"Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektroničkom obliku putem e-Porezne te bi se tako lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola", rekao je Lalovac. "Na ovakav će način razmjena podataka između tijela državne uprave (Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa) biti brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka", istaknuo je.

Čak i Šuker pohvalio izmjene 

Svi saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, a HDZ je ocijenio da bi se primjena tih zakonskih rješenja mogla osigurati kvalitetnom primjenom sustava OIB-a. "Nakana predlagatelja zakonskih izmjena je dobra, no treba se koristiti sustav OIB-a i svega što on pruža", rekao je Ivan Šuker (HDZ).
 
Laburisti su kritizirali izmjene jer će se, prema njima, preispitivati izvori imovine stečene od 2005. godine. Nansi Tireli je upitala zašto se retroaktivno vraća samo do 2005. godine te rekla kako joj to sliči na primjenu zakona "tko je jamio, jamio je". Dodala je i da se zakonskim izmjenama stvara važan alat da se sve socijalne pomoći koje netko prima stave u kontekst logike i da se vidi tko koliko ima i zašto to ima.

 
SDP-ov Igor Rađenović je rekao kako će se zakonskim izmjenama pospješiti naplata poreza i doprinosa, nadzor nad njima, ažurniji uvid u primitke, a steći će se uvjeti i da se preciznije odrede imovinski cenzusi.
 
S ovim izmjenama dobivamo funkcioniranje i umrežavanje institucija države, rekao je HNS-ov Srđan Gjurković te dodao da građani više neće biti prisiljeni za dobivanje pojedinih suglasnosti i potvrda šetati od ureda do reda.

Prema Vladinom prijedlogu, porez na dohodak se ne bi se plaćao na naknade koje se kao nepovratna sredstva isplaćuju iz fondova i programa EU-a putem tijela akreditiranih za provedbu aktivnosti mobilnosti u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja.
 
U Vladi ističu da predložene zakonske izmjene neće utjecati na porezne prihode, ali će neizravno utjecati na povećanje naplate poreza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.