Velika akcija hrvatske i slovenske policije: Uhićene tri osobe, pretražuju se stanovi u Zagrebu i Zadru

SLOVENSKA policija je izvijestila da je ujutro počela opsežnu akciju istrage kaznenih djela gospodarskog kriminala povezanih sa Novom kreditnom bankom Maribor. Pretrage stanova se provode na 12 lokacija u Mariboru, ali i u Zagrebu te Zadru. Za sada su pritvorene tri osobe.

Obavljaju se pretresi stanova i kuća u sklopu opsežne kriminalističke istrage o gospodarskom kriminalitetu, a u Sloveniji u akciji sudjeluje 85 istražitelja i policajaca. Provjeravaju se ljudi zbog zlouporabe položaja pri obavljanju gospodarske djelatnosti te drugih zlouporaba položaja i pranja novca.

U Hrvatskoj djelovali preko tvrtke KBM Projekt

Policajci su upali i u sjedište NKBM. Neslužbeni podaci kažu da su istražitelji u domu probudili bivšeg predsjednika uprave NKBM Ivana Vizjaka dok bivšeg prvog nadzornika NKBM Dušana Jovanovića nišu pronašli u njegovoj kući. Na području mariborske policijske uprave se pretražuje 12 kuća. U Zagrebu i Zadru se pregledava šest kuća i stanova, piše Delo.

Večer piše da je banka u Hrvatskoj sudjelovala u kontroverznim poslovima sa nekretninama te izgubila mnogo novca. U Hrvatskoj je za NKBM djelovala tvrtka KBM Projekt koja je između 2006. i 2009. godine kupovao fiktivna hrvatska poduzeća koja su osnovana samo radi te prevare. Novoosnovano poduzeće bi dobilo višemilijunski kredit od NKBM-a za kupovinu zemljišta u okolici Zagreba, Dalmaciji i Slavoniji da bi za nekoliko mjeseci isto zemljište preprodao KBM Projektu za dvostruku cijenu.

U tri godine je KBM Projekt za 60 milijuna eura kupio tvrtke, koje su imale samo ta sporna zemljišta, a ranije su stajala 30 milijuna piše Večer. Navodno su u akciji uhićeni i bivši član Nadzornog odbora NKBM-a i direktor Pom Investa Ivan Vizjak te bivša članica uprave banke Manja Skernišak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.