Uznemirujuće fotografije: UN šokiran snimkama iz Sirije, ljudima vade oči, dave ih i izgladnjuju do smrti

Foto: Guliver Image/Getty Images

ČLANOVIMA Vijeća sigurnosti UN-a prikazane su fotografije ubijenih tijekom trogodišnjeg sirijskog konflikta koje bi mogle poslužiti kao dokazi o brutalnom zlostavljanju.

Na neformalnom sastanku prikazan je dio od gotovo 55 tisuća fotografija koje bivši tužitelji za ratne zločine opisuju kao jasan dokaz o sistematskom mučenju i masovnim ubojstvima u sirijskom konfliktu, prenosi Reuters.

Na fotografijama su npr. prikazane žrtve vađenja očiju, davljenja i izgladnjivanja. Prikazane slike fotografirao je bivši fotograf vojne policije.



Prikazano je više od 10 fotografija koje su javno objavljene u siječnju u sklopu forenzičke istrage koju financira Katar, jedan od značajnijih saveznika sirijske oporbe. Vjerodostojnost fotografija još nije moguće utvrditi.

Ambasador Francuske pri UN-u Gerard Araud rekao je novinarima poslije sastanka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata kako je bitno da to tijelo svjetske organizacije vidi fotografije užasa iz Sirije, jer francuska delegacija priprema rezoluciju kojom bi se omogućilo podizanje optužnica za ratne zločine u Siriji pred Međunarodnim kaznenim sudom, prenosi Al Jazeera.

"Vijećem sigurnosti je zavladala tišina kada smo prikazali slike. Članovi su bili stvarno potreseni", rekao je Araud.



Ambasadorica SAD-a Samantha Power bila je užasnuta nakon sastanka te je navela da prikazane fotografije ukazuju na to da je režim sirijskog predsjednika Bašara al-Assada provodio "sistematska, industrijska" ubojstva širom te zemlje.


"Počinitelji ovih monstruoznih zločina moraju odgovarati i međunarodna se zajednica mora ujediniti suočena s ovim užasima", rekla je Power.



Sirijsko ministarstvo pravosuđa odbacilo je ove fotografije, a izvještaj okarakterizirala kao "ispolitiziran, neprofesionalan i neobjektivan".

U ministarstvu tvrde da su žrtve s fotografija militanti ubijeni u borbi ili osobe koje su ubile militantne grupe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.