Usvojena nova odluka: Bandić više ne odlučuje o vrijednosti zemljišta i nekretnina u Zagrebu

ZAGREBAČKA Gradska skupština prihvatila je odluku o građevinskom zemljištu dogovorenu između zagrebačkoga gradonačelnika i klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac, dok su iz HNS-a bili protiv, javlja HRT.

Odlukom će se vrijednost zemljišta i nekretnina, o kojoj je dosad odlučivao gradonačelnik Milan Bandić na temelju procjene odabranih sudskih vještaka, početi procjenjivati prema unaprijed utvrđenoj proceduri. Vještaci će se birati na javnim natječajima na rok od četiri godine. Odluku su predložili SDP, HSU i Nezavisna lista Tatjane Holjevac, a na kraju se s njom složio i sam Bandić.

HNS-ova Morana Paliković Gruden rekla je da njena stranka ne podupire taj prijedlog jer smatra da nisu jasno definirani postupci ni kriteriji procjene vrijednosti zemljišta.

SDP-ov Jurica Meić odgovorio je da se Skupština ne odriče kontrole nad Gradskom upravom, s obzirom na to da će imati dva predstavnika u zajedničkom povjerenstvu. Istaknuo je da odluka o utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina "do detalja propisuje postupak i kriterije i tako rješava upravo ono što je dosad bilo predmet crne kronike".

Također je rekao da ugovori "o pripremi zemljišta više neće moći stajati u ladicama, a zamjena zemljišta bit će tek iznimka preko postupka izvlaštenja. Uvodimo i registar gradskih nekretnina i tako prisiljavamo Gradsku upravu da kaže što s njima treba činiti", dodao je. Na kraju je priznao da odluka nije savršena, ali da gore od dosadašnje prakse teško može biti,.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.