Uhljebarina prazni novčanike građana: Gorivo do ljeta na 11 kuna

Foto: Hina

"VJEROJATNO će ovoga ljeta cijena litre benzina porasti na 11 kuna", izjavio je naftni stručnjak i sveučilišni profesor Igor Dekanić u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

"Kod nas je porast cijena nafte u funkciji krpanja rupa državnog proračuna, a ne u izravnoj funkciji svjetskih cijena nafte. Velike analitičke kuće svjetske cijene nafte rješavaju projekcijama 'sve je moguće', između 40 i 180 dolara po barelu. Drugim riječima, nitko živ ne zna što će se dogoditi", kaže Dekanić.

Vlada je pretprošlog tjedna digla trošarine na gorivo, te je 21. travnja došlo je do drastičnog rasta cijena goriva, nikada ranije zabilježenoga u Hrvatskoj.

Litra Eurosupera 95 sada se prodaje za oko 10,22 kune.

Nakon što je objavljno travanjsko izvješće o deficitu i javnom dugu, koje je pokazalo da manjak u proračunu iznosi čak 18,8 milijardi kuna, Vlada je Europskoj komisiji predstavila mjere za njegovo smanjenje kojima su predviđene tek simbolične uštede od 1,12 milijardi kuna, dok se kroz trošarine na gorivo, duhanske proizvode i povlačenjem dobiti trgovačkih društava u državnom vlasništvu namjerava namaknuti dodatnih 970 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.