Ugovor taje: Hrvatske šume prodale Česmu Jozi Kalemu za 70-ak milijuna kuna!

Foto: Lider

HRVATSKE šume objavile su sklapanje ugovora o kupoprodaji pogona bjelovarske Česme s Jozom Kalemom.  Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić odlučio je tu vijest obznaniti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na konferenciji za novinare, zajedno s predstavnicima radnika, Županije i Grada Bjelovara. Tvrdi da je sklopljen dobar posao za sve strane. No, danas je htio predočiti samo stavke iz sporazuma o radničkoj sudbini, ne i one iz triju ugovora po kojima bi Kalem za 70-tak milijuna kuna trebao kupiti preostale pogone nekadašnjeg bjelovarskog drvoprerađivačkog diva.

"Hrvatske šume su se ovdje našle kao ljubavnik u trećem činu. Dakle, mi smo postali vlasnici nekretnina koje su bila u vlasništvu Spačve, ali mi smo zaista dobili te nekretnine na način da ih nismo kupovali, nego ih dobili pod dug. Zajedno s tim nekretninama, mi smo preuzeli radnike Česme SP", rekao je Pavelić.

Svejedno su i o radnicima poveli računa. Kalem, osim što do polovine svibnja mora uplatiti 20 milijuna kuna, a ostalo na deset godina otplate, mora ponuditi prvo posao bivših Česminim radnicima i za njihove plaće unaprijed osigurati novac. S tim je posebno zadovoljan nekadašnji predsjednik radničkog vijeća Đuro Ivanović.

"Znači, imamo osiguranje na godinu dana za radnike Česme da će godinu dana oni dobivati plaću, a za to postoji jamstvo banke. Dakle, vidio sam ugovor da je potpisano za 100 ljudi iz bivše Česme što je najveći uspjeh za nas."

Niko ne zna što će Kalem proizvoditi

No, kada će radnici početi i raditi nitko danas nije mogao reći. Neslužbeno se doznaje da će to u najboljem slučaju biti na jesen, a do tada bi eventualno njih nekolicina mogla biti angažirana na zamjeni starih strojeva novima. Isto tako, nitko danas nije znao reći što će Kalem u Bjelovaru proizvoditi. No, drvo prve klase mu je osigurano.


"Ono što je bitno je da smo potpisali fiksni ugovor za količinu koju ćemo godišnje isporučivati i garantiramo da ćemo tu količinu isporučivati budućem vlasniku pod uvjetom da se ta količina preradi i obradi u Bjelovaru", kaže Pavelić.

Govori se danas i o mogućem Kalemovom ulaganju u Bjelovaru od vrtoglavih sto milijuna kuna. Međutim, on je oprezan.

"Još se malo strpite. Kad mi preuzmemo, kad počnemo kopati, dolje raditi, kad uvedemo ljude, onda ćemo sve objaviti. Nije ništa kasno."

Nije za Kalema, ali pitanje je hoće li strpljenja još imati 160 radnika čija bi prošlost mogla poslužiti kao dobar filmski scenarij. Preživjeli su mukotrpan serijal privatizacije 90-tih, mjesece i mjesece bez plaće, prvi stečaj, pa onda i drugi, a neriješene odnose koji bi mogli dobiti i sudski epilog još imaju i s posljednjim vlasnikom vinkovačkom Spačvom. Nakon pola stoljeća vratili su se u krilo majke, u okrilje istih tih Hrvatskih šuma, tadašnjeg šumskog gospodarstva Mojca Birta od kuda je sve i počelo. Danas čekaju da ih kako sebe u ovoj priči nazivaju Hrvatske šume, ljubavnik u trećem činu, preda u ruke Jozi Kalemu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.