Udruga Telekom: Korisnici, odaberite operatera koji vam neće ograničavati slobodu pristupa Internetu!

UDRUGA Telekom reagirala je na najave Hrvatskog Telekoma kako bi od 31. siječnja 2013. godine mogao korisnicima ograničiti korištenje VoIP i MoIP usluga.

"Hrvatski Telekom je nedavno u specifikacije pojedinih tarifnih modela svoje mobilne mreže T-Mobile unio odredbu kojom najavljuje da će od 31.01.2013. godine, dakle za nešto više od sedam mjeseci, svoje korisnike ograničavati u korištenju VoIP i MoIP usluga. Pojednostavljeno, HT će svojim korisnicima onemogućiti korištenje popularnih i mahom besplatnih internetskih servisa poput Skype, Viber, Google Talk, ali i inovativnih usluga hrvatskih operatora.

Udruga Telekom potez Hrvatskog Telekoma ocjenjuje štetnim za korisnike i usmjerenim otežavanju razvoja i korištenja novih usluga i tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, te opasnim presedanom koji u potpunosti narušava neutralnost Interneta kao osnovne ideje ove globalne mreže.

Također, mišljenja smo kako se usluga koja isključuje korištenje svih mogućnosti Interneta kao globalne i neutralne mreže više ne može nazivati uslugom „pristupa Internetu“ niti oglašavati kao takva, već uslugom „ograničenog pristupa Internetu“. Na ovim razlikama u oglašavanju ćemo inzistirati kako bi korisnici, bez potrebe da detaljno iščitavaju komplicirane dokumente i uvjete korištenja, na jednostavan način razlikovali stvarni i neograničeni pristup Internetu kojeg nude drugi operatori od ograničenog pristupa Internetu kojeg 'na mala vrata' uvodi Hrvatski Telekom.

Ujedno pozivamo korisnike Hrvatskog Telekoma da iskoriste preostalo vrijeme do stupanja na snagu ovog ograničenja koje će im biti nametnuto početkom 2013. godine, te odaberu operatora koji im neće ograničavati slobodu pristupa Internetu niti korištenja naprednih i jednostavnih usluga koje im mogu donijeti značajne uštede.

Također, pozivamo Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije da u skladu sa svojim zadaćama ocijeni utjecaj poteza Hrvatskog Telekoma na neutralnost Interneta, ali i na ograničavanje tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj posebice imajući u vidu inovativnu uslugu Tornado koju je Optima Telekom nedavno predstavio.", stoji u priopćenju Udruge Telekom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.