Udovica sisačkog zeta: Milanović i Josipović nisu me došli posjetiti

Screenshot: N1

DAVID HAINES, britanski humanitarac, smaknut je polovicom rujna prošle godine od strane Islamske države. Džihadisti su objavili snimku smaknuća na kojoj se vidi David koji kleči dok iza njega stoji čovjek u crnom koji drži nož u ruci.

"Sam način na koji je suprug uzet od nas je zastrašujući. Smrt je sama po sebi težak događaj, ali način na koji smo mi izgubili Davida je prestrašan", izjavila je Dragana Haines, supruga smaknutog Davida, u intervjuu za N1 televiziju.

Kazala je i kako je znala mijenjati program na televiziji kada bi počinjale vijesti o smaknuću. Kazala je kako ne želi da joj se kćer sjeća Davida u "narančastom odijelu s onim zlikovcem iza njega".

"Postoji li volja da ih se zaustavi?"

Dragana je Davida opisala kao osobu "koja bi mogla ukrotiti i najdivljiju životinju", te kao osobu "koja bi planula na svaku nepravdu".

Vjeruje kako su svi zarobljenici prije egzekucije bili pod ujtecajem opijata.

"Onaj moj David, kojeg ja poznam, ne bi samo tako klečao i govorio to što oni traže od njega. S druge strane postoji ponos što je ostao smiren do posljednjeg trenutka", objasnila je Dragana.

Smatra da Zapad može napraviti puno više u obračunu s Islamskom državom.

"Meni je nevjerojatno da uz svu vojnu snagu koju imaju SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, da 30-ak tisuća islamskih boraca sije toliko zla. Postoji li volja da ih se zaustavi?", izjavila je Dragana u razgovoru za N1.


Također smatra da se moglo više napraviti dok je David bio zarobljen te da je nevjerojatno da su "Amerikanci priznali da su krenuli u akciju s nedovoljnom količinom informacija".

Informacije o Davidu dobivala je preko Davidovog brata dok nju nitko nije direktno kontaktirao. Do zadnjeg je trenutka vjerovala da je David živ sve dok nije došao poziv njegovog brata.

Kazala je kako je od premijera Zorana Milanovića dobila pismo sućuti nakon Davidove smrti, no nitko nije došao u posjetu.

"Ne. Ja sam čak preko Davidovog brata nudila da ja pokušam direktno doći do premijera ili predsjednika, budući da Britanci imaju pravilo da ne pregovaraju s teroristima i da ne nude otkupnine, kako bi Hrvatska sudjelovala u pregovorima, no poruka je bila: 'Ne, nemoj ništa raditi. To samo može ugroziti njegov život.' I onda sam se našla između dvije vatre kad želite nešto napraviti, a to može ugroziti njegov život", izjavila je.

"Dragana, oni mu ne mogu više nauditi"

"Nikad neću zaboraviti tu rečenicu. Prva stvar koju je rekao: 'Dragana, oni mu ne mogu više nauditi', i to je rečenica koja zauvijek ostaje. Do tog trenutka se budite s nadom da će se javiti, da će me nazvati i reći da su ga pustili i da se vraća kući, i tako svaki dan, iz dana u dan, 18 mjeseci. Čekala sam da me nazovu i kažu: 'Izvukli smo ga, dolazi'. Nažalost, nismo došli do tog dana", kazala je.

Dragana bi voljela da zloglasni Jihadi John bude uhićen. Kazala je kako ga ne bi mogla nazvati čovjekom te da bi svaki hrabar čovjek "skinuo masku i sa svojim imenom i prezimenom stajao iza onoga što čini".

"I neće odrezati glavu bespomoćnom čovjeku koji kleči ispred njega svezanih ruku. To hrabar čovjek ne čini", poručila je Dragana u intervjuu za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.