Ubojice Bin Ladena ponovno u akciji: "Tuljani" oslobodili taoce u Somaliji

ELITNA mornarička postrojba američke vojske Navy Seals (Tuljani), koja se proslavila ubojstvom najtraženijeg svjetskog zločinca Osame bin Ladena, u najnovijoj akciji je oslobodila dvoje humanitaraca u Somaliji.

U noćnoj akciji su vojnici neozlijeđene oslobodili 32-godišnju Amerikanku Jessicu Buchanan i 60-godišnjeg Danca Poula Thisteda. BBC piše da je u akciji ubijeno devet otmičara, dok se ne zna je li netko od vojnika ubijen ili ozlijeđen. Američki potpredsjednik Joe Biden i danski ministar vanjskih poslova Villy Soevndal su kazali da je do akcije došlo zbog Jessicinog teškog zdravstvenog stanja.

Humanitarce oteli kriminalci, a ne islamistički militanti

"Jessicino zdravlje je bilo sve gore. Odlučili smo da trebamo krenuti te je predsjednik dao naredbu", kazao je Biden. To je bila najopasnija američka akcija u Somaliji od kada su 1994. godine napustili državu. U akciju je bila uključena najelitnija Jedinica 6 koja je u ožujku u Pakistanu ubila Osamu bin Ladena. Ta jedinica je ostala bez 38 ljudi kada se u kolovozu u Afganistanu srušio njihov helikopter.


Američki dužnosnici tvrde kako su humanitarce vjerojatno oteli "kriminalci", a ne islamistički militanti iz organizacije Al-Shabab. Još uvijek je u Somaliji zarobljeno više od 150 ljudi, uglavnom mornara sa brodova koje drže pirati.

Obama naredio akciju

Dvoje humanitaraca je bilo skriveno oko 40 kilometara istočno od grada Adadoa. Američki vojnici su se s padobranima spustili u područje blizu logora u kojem su otmičari držali Amerikanku i Danca. Na otmičare su počeli pucati kada su se približili logoru. Vojnici su na terenu bili oko sat vremena. Njih i oslobođene humanitarce su u kamp Lemonnier u Đibutiju prevezli helikopterima.

Američki predsjednik Barack Obama je u priopćenju potvrdio da je naredio akciju, koja se odvila u ponedjeljak. Tom akcijom je želio poslati i poruku "svijetu da će SAD snažno stati protiv svake prijetnje našim ljudima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.