UN i SAD traže istragu o trgovini izbjeglicama iz Mianmara u Tajlandu

Foto: Guliver image/Getty images

UJEDINJENI NARODI i Sjedinjene Države u petak su pozvale na istragu navoda iz Reutersovog izvješća da su dužnosnici tajlandskih imigracijskih službi izbjeglice iz Mianmara predali trgovcima ljudima.

Izvješće temeljeno na dvomjesečnoj istrazi u tri zemlje, objavljeno u četvrtak, otkrilo je tajnu politiku uklanjanja izbjeglica iz manjine Rohingya iz tajlandskih centara za prihvat useljenika i njihovu predaju trgovcima ljudima koji su čekali na moru.

Rohingya, mianmarski muslimani koji nemaju državu, potom bi bili prebacivani na lokacije u južnom Tajlandu gdje su u logorima blizu granice s Malezijom držani kao taoci dok njihove obitelji ne bi platile otkupninu, po izvješću Reutersa. Izbjeglice bi se tuklo a neki su i ubijeni.

"Te navode treba žurno istražiti", rekla je glasnogovornica UN-ove agencije za izbjeglice Vivian Tan u izjavi. "Mi smo dosljedno tražili od zemalja u regiji da osiguraju privremenu zaštitu, uključujući zaštitu od zlostavljanja i iskorištavanja".

Washington je nekoliko sati kasnije uputio sličan poziv. "Upoznati smo s izvješćima koja navode da su tajlandski dužnosnici upleteni u prodaju Rohingya imigranata trgovcima ljudima", rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf. "Tražimo od tajlandske vlade da provede ozbiljnu i transparentnu istragu tog pitanja".

"Ostajemo duboko zabrinuti za sigurnost i humanitarne uvjete ranjivih zajednica Burme, uključujući izbjeglice i tražitelje azila na granicama Burme i drugdje u regiji", dodala je Harf.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.