U zatvoru ostala samo fatalna ujna: Vrhovni sud pustio na slobodu nećaka Domagoja Novoselnika

Foto: Nikola Vilić / Cropix

VRHOVNI SUD uvažio je žalbu odvjetnika Jadrana Franceschija te iz zatvora pustio nećaka Domagoja Novoselnika! Iza rešetaka je bio gotovo pune dvije godine! Ponovno suđenje za ubojstvo u zatvoru će tako dočekati samo fatalna ujna Slađana Novoselnik, dok će nećak na rasprave dolaziti sa slobode.

Vrhovni sud početkom ožujka ukinuo je nepravomoćnu presudu suca Vlade Živaljića koji je u runu prošle godine nećaka kaznio s 10 godina zatvora, što je maksimum za maloljetnike, dok je supruzi Domagoja Novoselnika dao 22 godine zatvora za poticanje na teško ubojstvo, što je sankcija ravna onoj koju je dobio Ivan Bulj za ubojstvo maloljetne Sinjanke Anđele Bešlić.

Presuda pala zbog Slađane Novoselnik

Presuda je pala je suci Vrhovnog suda nisu uvjereni da je Slađana Novoselnik doista poticala maloljetnog nećaka na ubojstvo. Sud je tada produljio pritvor okrivljenicima, no odmah su se postavile dvojbe oko izlaska nećaka na slobodu.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu bilo je uvjereno da će nećak ostati iza rešetaka jer nove zakonske odredbe dopuštaju nešto dulji maksimalni pritvor od starih. Branitelj Franceschi smatrao je, pak, da od konca ožujka više ne postoje zakonske osnove da se nećak drži u zatvoru.

Županijski sud u Splitu dao je za pravo tužilaštvu, no ne i Vrhovni sud koji je ukinuo njihovo rješenje te pustio nećaka na slobodu. 

Nećak priznao pa sve svalio na ujnu

Domagoj Novoselnik ubijen je nožem u prsa početkom srpnja 2011. godine u svojoj kući na Hvaru. 

Nećak, tada 17-godišnjak, isprva je priznao ubojstvo, no na kraju suđenja izmijenio je priču i sve svalio na ujnu s kojom je bio u ljubavnoj vezi.

Vrhovni sud je odlučio da se ponovljeno suđenje organizira pred drugim raspravnim vijećem. Očito nisu bili uvjereni da će sudac Živaljić donijeti drugačiju presudu. Tako će ujni i nećaku suditi sutkinja Katija Blaće, kojoj je nedavno Vrhovni sud srušio presudu od šest godina zatvora za tragediju broda Nautika 64. I u tom slučaju Vrhovni sud je ocijenio kako predmet treba dati u rad drugom sucu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.