U štrajku polovina prosvjetara, nastavljaju do ispunjenja zahtjeva

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

U OSNOVNIM, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama započeo je štrajk kojega su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirali tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto. Štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.


Sindikati su najavili da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama, koji počinje danas, trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade.

Oko podneva su iz sindikata izvijestili da je oko 70 posto škola u štrajku.

Sindikat Preporod: U štrajku 59,11 posto članstva

Kako je priopćio Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, prema podacima koji su do 14 sati pristigli iz 259 od 331 osnovne i srednje škole u kojima ovaj sindikat djeluje, u štrajku je 3672 ljudi, odnosno 59,11 posto sindikalnog članstva u predmetnim školama.

"Odaziv štrajku ocjenjujemo solidnim jer se na prethodno provedenom osobnom izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod za štrajk opredijelilo 62.89 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju", tvrde iz Preporoda.

"Kako se u brojnim izvještajima pristiglim s terena ističe i sudjelovanje u štrajku zaposlenika koji nisu učlanjeni u sindikat, ukupan odaziv štrajku u 259 škola iz kojih su prikupljeni podaci značajno je bolji od spomenutih podataka", dodaje sindikat Preporod.

Milanović: Ovo je potpuno promašeno

Štrajk je komentirao i Milanović. S Krka, gdje je na otvorenju vrtića, je poručio: "Mislim da će ovaj štrajk revoltirati građane, jer je ovo potpuno promašeno".

"Ovo je borba za bolje i kvalitetnije obrazovanje naše djece, za dostojanstvo onih koji im svakodnevno prenose znanje, čuvaju ih i brinu se o njima. Naši učitelji, nastavnici i profesori rade jedan od najodgovornijih poslova, s velikim entuzijazmom i ponosom. Ali taj se rad sustavno omalovažava i degradira, a problemi se ignoriraju.

Štrajk će se provoditi na način da za studente neće biti ispita, za učenike neće biti nastave, neće raditi fakulteti ni instituti te će stati sve u obrazovanju i znanosti vezano za državni proračun. Trajati će do ispunjenja sindikalnih zahtjeva ili do početka tehničke vlade.", objavio je na svojoj Facebook stranici Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

U osnovnim školama štrajka više od 80 posto zaposlenih


U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama u Hrvatskoj u tijeku je štrajk koji su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirala tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto, a prema prvim neslužbenim podacima koje su prikupili sindikalni čelnici, odaziv članova u osnovnim školama je iznad 80 posto, u srednjim školama nešto više od 75 posto, a u visokom školstvu i znanosti oko dvije trećine.

U Zagrebu malo djece stiglo u škole, oni koji su došli zbrinuti

Veliki broj učenika u zagrebačkim školama jutros nije došao na nastavu, a učenici koje su roditelji poslali u školu su zbrinuti i s njima rade nastavnici koji nisu u štrajku.

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Cvjetno naselje većina učitelja i nastavnika štrajka, od ukupno 33 člana nastavnog osoblja njih 27 je u štrajku i borave u zbornici, a oni koji ne štrajkaju rade na prihvatu djece i organiziranju aktivnosti za njih.

"U školu je došlo jako malo djece, od ukupno 345 učenika jutros je stiglo njih 18", kaže ravnateljica škole Nataša Batnožić.

"Za tu smo djecu organizirali prihvat, doručak, a nakon toga aktivnosti, likovne i informatičke radionice, aktivnosti u sportskoj dvorani i pisanje zadaće. Kuharice također rade tako da je pripremeljen ručak i djeca su zbrinuta dok roditelji ne dođu po njih", kaže Batnožić.

Slično je i u osnovnoj školi Dragutin Domjanić, jednoj od većih zagrebačkih osnovnih škola, gdje je od ukupno 910 učenika u jutarnju smjenu stiglo njih tek 28 i to mahom učenika nižih razreda za koje je organiziran mliječni obrok, ručak te čuvanje djece koja su u dnevnom boravku do dolaska roditelja.

Nastavno osoblje koje je trebalo biti u jutarnjoj smjeni većinom je u štrajku, 23 učitelja i nastavnika štrajka, a preostalih sedam s djecom rade odgojne aktivnosti, likovni, glazbeni, sat razrednika i slično.

Ravnateljice škola napominju da nema razloga za bojazni roditelja da bi djeca mogla dobiti neopravdana sat ili ukor ako za vrijeme štrajka ne dođu u školu.

Srednje škole organiziraju dio nastave, a zatim učenike puštaju doma

Iako je većina ravnatelja srednjih škola i gimnazija unaprijed naglasila da su učenici dužni doći na nastavu prema rasporedu, i u njima se pojavio mali broj učenika za koje je organiziran dio nastave, a dio ih je kasnije otišli kući.

"Jutros nam je stiglo svega 70-ak učenika od ukupno 566. Kako od 63 zaposlenika njih 23 štrajka, trebalo bi čekati tri ili četiri prazna nastavna sata do predmeta onih nastavnika koji rade, pa su učenici otišli doma", kaže ravnatelj Grafičke škole u Zagrebu Dubravko Deželić.

Napomenuo je kako je moguće da su učenici ohrabreni izjavama u javnosti da neće biti neopravdanih sati za nedolazak u školu, iako on sam to nije rekao već je poručio samo da će biti tolerantni prema učenicima. Očekuje da će učenici u školu doći u ponedjeljak, no čeka razvoj situacije.

Većina nastavnika je u štrajku i u riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičić, njih 33 štrajka, a osam ih radi. "Učenici su većinom došli u školu, međutim, kako se nije moglo s osam nastavnika koji rade organizirati nastavu za 20 odjeljenja, dio ih je imao nastavu, a veći dio je otišao kući", kaže ravnatelj Henry Ponte.

Ako se štrajk nastavi i u ponedjeljak, pripremili smo privremeni raspored sati prema nastavnicima koji su prijavili da će raditi, učenicima dali naputak da pogledaju taj raspored na web stranici i prema njemu dođu u školu, kaže Ponte.

Sindikalci zadovoljni odazivom u Splitu

Voditeljica splitskog područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja Tinka Zemunik rekla je kako su prvi podaci koji im dolaze s terena dosta zadovoljavajući jer štrajka više od 80 posto njihova članstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Napomenula je kako će se tek krajem dana znati točan broj štrajkaša jer se podaci s terena stalno ažuriraju.

Jutros zbog štrajka nije bilo nastave u nekoliko splitskih osnovnih škola, a u nekima je organizirano čuvanje djece. Vrata su tako ostala zatvorena u osnovnim školama Pojišan, Kman, Blatine-Škrape, Meje i Split 3, dok su škole Dobra i Pujanka bile otvorene, ali samo kako bi se čuvali učenici koje roditelji nisu imali gdje ostaviti.

U srednjim školama štrajka oko 65 posto zaposlenih, a to su većinom članovi sindikata Preporod. U Glazbenoj školi Josip Hatze štrajka polovica zaposlenih, dok je u srednjoj školi Jure Kaštelan u Omišu u štrajku 90 posto nastavnika.

Kako Hina doznaje na terenu, u većini splitskih gimnazija dio profesora koji ne sudjeluje u štrajku održao je nastavu u prvim školskim satima nakon čega su učenici pušteni kući. Slično je bilo i u srednjim školama u kojima su se učenici samo javili svojim profesorima koji su ih potom pustili kućama.

Štrajku su se pridružili i zaposleni na splitskim fakultetima gdje je nastava u prekidu, dok se dio ispita redovno održava.

Građani Splita su podijeljeni oko štrajka prosvjetara, pa tako dio njih kaže da ga ne podržavaju zato što smatraju da prosvjetari vrlo često štrajkaju i to na štetu učenika, dok ih drugi dio podržava smatrajući kako se imaju pravo boriti za svoje plaće jer rade težak i odgovoran posao.

Iz Vertikale sindikata obrazovanja u četvrtak su putem medija pozvali roditelje da danas ne šalju djecu u školu ako imaju mogućnosti da ih drugačije zbrinu te na taj način pokažu solidarnost s učiteljima i nastavnicima. Sva djeca koja dođu u škole bit će zbrinuta jer su ravnatelji škola dužni, sukladno mogućnostima, organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada koji se provode u školskoj ustanovi.

Milanović: Štrajk prosvjetara je besmislen

Predsjednik Vlade Zoran Milanović komentirajući započeti štrajk prosvjetara, izjavio je kako je "molio da se to ne radi jer je besmisleno", te da je ova vrsta pokušaja ucjene komična.

"Neki su navikli tako funkcionirati sa Sanaderom i Jadrankom Kosor, sa mnom ne ide", rekao je Milanović nakon obilaska novog dječjeg vrtića u Omišlju na Krku, odgovarajući na pitanja o štrajku i funkcioniranju države.

Naveo je da je u početku pregovaranja sa sindikatima obrazovanja i znanosti za pregovarače postavio vrlo umjerene ljude, poput Miranda Mrsića i Nevena Mimicu, a ne, kako je rekao "galamdžije poput Šukera i sličnih".

No, dodao je, funkcioniralo je, pa nije, u jako teškoj ekonomskoj situaciji koja je sada bolja.


"Prihvaćam da treba razgovarati, ali nakon izbora i drago mi je da me vide kao budućeg premijera, jer svo ovo ponašanje ukazuje na to da računaju sa mnom za stalno. Sad ne možemo razgovarati jer nemamo instrumenata, ali nakon izbora sjedamo za stol i utvrdit ćemo što se može, pod uvjetom da Hrvatska nastavi rasti", izjavio je Milanović.

"Za učitelje i nastavnike će biti razumijevanja i vremena, ali ova vrsta pokušaja ucjene je komična, a najviše stradaju roditelji", dodao je.

Ocijenio je da će štrajk prosvjetara revoltirati građane jer je potpuno promašen.

"Ja i da hoću ne mogu ništa, djeca neka dođu u školu", poručio je Milanović.

Ministar obrazovanja poručio da je djeci mjesto u školi

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar u četvrtak je uputio otvoreno pismo nastavnom osoblju u kojemu napominje da ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk, ali ih moli da još jednom promisle je li štrajk rješenje teškoća s kojima se svi u sustavu odgoja i obrazovanja svakodnevno susreću. Podsjetio je kao je on i dalje spreman za pregovore, službeni je poziv na pregovore već poslan čelnicima sindikata i zalagat će se da se, sukladno rastu BDP-a, povećavaju i plaće.


Međutim, smatra neprihvatljivim neposredno prije izbora stvarati obveze sljedećoj Vladi, koja god ona bila. Kao odgovor sindikalnom pozivu da djeca ne dolaze u školu, Mornar je izjavio da je "djeci mjesto u školama, a ako ne dođu, neće dobiti neopravdane sate, no svejedno će biti najveće žrtve štrajka".

Ministarstvo podsjeća na zakonska prava i obveze tijekom štrajka

U povodu štrajka Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) je u četvrtak uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima o radu za vrijeme štrajka. Podsjećaju ravnatelje škola da su, sukladno mogućnostima, dužni organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada koji se provode u školskoj ustanovi.

Napominju i da su Kolektivnim ugovorima propisani poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka te da o navedenim odredbama treba voditi osobitu pozornost.

"MZOS uvažava pravo sindikata na štrajk, no istodobno izražava žaljenje radi nepostizanja dogovora. Zakonsko pravo svih učenika jest doći u školu, a ravnatelji su dužni osigurati odvijanje odgojno-obrazovnog rada u skladu s mogućnostima. Učenicima u učeničkim domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako prikladna skrb treba biti osigurana učenicima s teškoćama u razvoju. Uvjereni smo da će se na odgovarajući način voditi računa i o najmlađim učenicima, osobito onima koji su uključeni u produženi boravak", kažu u MZOS-u.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) izvijestilo je večeras da je u štrajku u osnovnim školama danas sudjelovalo nešto više od polovice zaposlenika, dok je u srednjim školama ta brojka bila nešto manja od pedeset posto ukupno zaposlenih.


Prema podacima zaprimljenima do 15 sati iz ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, kojima su školske ustanove slale podatke, u 658 osnovnih škola u štrajk je uključeno 54,34 posto radnika.

U 487 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 45,8 posto radnika. Nastava se u potpunosti ili djelomično održavala u 68,7 posto osnovnih škola, te u 79,8 srednjoškolskih ustanova, navode u MZOS-u.

Po podacima zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje koje su prikupili u 10 ujutro u 62 zagrebačke javne srednjih škola (uključujući i šet učeničkih domova), u njih 20 je održana nastava, u 35 se nastava održavala djelomično, a šest škola nastave nije bilo.

Podatci o sudjelovanju u štrajku gotovo tri tisuće zaposlenika u srednjim školama na području Zagreba pokazuju da je 1.941 zaposlenik radio, dakle, njih gotovo dvije trećine, a jedna trećina (1.018) ih je bilo u štrajku.

U osnovnim školama je drugačije stanje, od 111 zagrebačkih osnovnih škola u njih 30 se nastava redovno odvijala, u 15 osnovnih škola nastave nije bilo, a nastava se djelomično održavala u 70 škola.

Preko pedeset posto učitelja i nastavnika u osnovnim školama (2.497), je izvršavalo radne obveze, a nešto manje od polovice ukupnog broja (4. 739,) njih 2.242, bilo je u štrajku.

Sindikati najavili nastavak štrajka u ponedjeljak

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja ustvrdili su da je štrajk uspio i najavili nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva tj. povećanja plaća u obrazovanju i znanosti od četiri posto. Izrazili su uvjerenje da će u nastavku štrajka odaziv biti i veći i da članovi sindikata neće odustati. Najavili su i da će se odazvati pozivu iz MZOS-a da dođu na sastanak u ponedjeljak, 28. rujna, ali neće učiniti ništa na štetu svojih članova.

Ministar podsjeća da učenici trebaju doći u škole


Ministar Vedran Mornar jutros je prilikom obilaska dviju zagrebačkih škola ponovio izjavu da je djeci mjesto u školama pa nitko nema pravo roditelje pozivati da ih ne šalju u školu. Kazao je kako je njegova izjava da neće biti neopravdanih sati krivo protumačena jer je pritom mislio na one škole u kojima nije bilo sigurno hoće li raditi ili neće.

"Stav ministarstva je jasan - učenici moraju biti u školi. Učenici koji danas nisu bili u školi neće dobiti neopravdane sate, ali ako se od sljedećeg tjedna pokaže da neka škola radi, svatko tko ne dođe dobit će neopravdani sat", istaknuo je Mornar ponovivši da je poziv sindikata roditeljima da djecu ne šalju u školu neprimjeren.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.