U drugoj polovici 2013. registrirano 957 krivotvorenih novčanica: Najčešće se krivotvori 200 kuna

Foto: HNB

OD SRPNJA do prosinca 2013. iz optjecaja je ukupno izdvojeno 160 komada krivotvorenih novčanica kuna što je porast od 3,2% u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kuna registriranih u istom razdoblju 2012. godine te pad od 54,9% u odnosu na prvu polovinu 2013. godine, objavio je HNB.

Uzevši u obzir da su prosječno u drugom polugodištu 2013. u optjecaju bila 172,0 milijuna komada novčanica kuna, može se ustvrditi da je na 1 milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentiran prosječno 1 komad krivotvorene novčanice kuna.
 
U ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica od srpnja do prosinca 2013. krivotvorine kuna s ukupno registriranih 160 komada čine udio od 16,7%. Najčešće krivotvoreni apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpada 64 komada registriranih primjeraka krivotvorina kuna ili 40%, te novčanica od 500 kuna, na koju se odnosi 51 komad registriranih primjeraka krivotvorina kuna ili 31,9%.
 
U ukupnoj količini od 957 komada krivotvorenih novčanica izdvojenih iz optjecaja najveći je udio, 60%, krivotvorenih novčanica eura, slijede krivotvorene novčanice američkih dolara, s udjelom od 20,2%, te krivotvorine kuna, s udjelom od 16,7% (Grafikon 4.). Ostalo, s udjelom od 3,1% odnosi se na krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka (BAM), funta sterlinga (GBP) i zlota (PLN).
 
Krivotvorine prema valutama i apoenima otkrivene u drugom polugodištu 2013. (Izvor: HNB)
 
Od srpnja do prosinca 2013. registrirana su ukupno 574 komada krivotvorenih novčanica eura, što je povećanje od 3,6% u odnosu na broj krivotvorenih novčanica eura evidentiranih u istom razdoblju prethodne godine. U usporedbi s prvim polugodištem 2013. godine, kada je iz optjecaja izdvojeno 289 komada krivotvorenih novčanica eura, broj registriranih krivotvorenih novčanica eura porastao je za 98,6%.
 
U istom razdoblju registrirana su 193 komada krivotvorenih novčanica američkog dolara, odnosno njihov se broj povećao za 227,1% u odnosu na broj krivotvorenih novčanica američkog dolara evidentiranih u istom razdoblju prethodne godine. U usporedbi s prvom polovinom 2013. godine, kada je iz optjecaja izdvojen 31 komad krivotvorenih novčanica američkog dolara, broj registriranih krivotvorenih novčanica američkih dolara porastao je nešto više od pet puta.
 
Krivotvorine registrirane u drugom polugodištu 2013. godine količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti, a nisu izazvale ni financijsku štetu većih razmjera.
 
Rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare. Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačani oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica. 
 
Kako prepoznati krivotvorinu? (Upute HNB-a)
 
Originalne novčanice kune lako je prepoznati. Dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja. Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.
 
OSJETI! – Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.
 
POGLEDAJ! – Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.
 
TITRAJ! – Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.
 
PROVJERI! – Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.). 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.