U Kanadi umro jedan od glavnih osumnjičenika za nacističke ratne zločine

Foto: Shutterstock

KANAĐANIN ukrajinskog podrijetla Vladimir Katriuk, jedan od glavnih osumnjičenika za nacističke ratne zločine tijekom Drugog svjetskog rata, umro je u 93. godini, izvijestio je u četvrtak dnevnik The Globe and Mail.

Preminuo je prošlog tjedna, kazao je dnevniku njegov odvjetnik Orest Rudzik.

"Gospodin Katriuk umro je nakon godina nezaslužena maltretiranja, između ostalog i od medija", kazao je on. "Radujem se što počiva u miru. Već je dugo bio bolestan".

Katriuk je bio na popisu najtraženijih nacističkih zločinaca koji je sastavio Centar Simon Wiesenthal.

Tvrdio da se SS-u pridružio pod prisilom

Godine 1999. Savezni sud Kanade ocijenio je da je Vladimir Katriuk lagao kako bi dobio kanadsko državljanstvo zataškujući nekadašnju suradnju s nacističkim režimom, ali nije pronašao nikakav dokaz da je počinio zlodjela.

Katriuk je tvrdio da je bio primoran priključiti se ukrajinskom bataljunu Waffen SS, odgovornom za zločine protiv židova i ostalih civila u Bjelorusiji i Ukrajini između 1942. i 1944. Njegova uloga, kako je rekao pred sudom, bila je ograničena na zaštitu seljana i stoke protiv napada pripadnika pokreta otpora.

Tvrdio je da je dezertirao iz svojeg bataljuna prilikom njegova raspoređivanja u Francuskoj 1944. Boravio je u Francuskoj poslije rata te iselio u Kanadu 1951. Savezni sud ustvrdio je da je falsificirao svoje papire koristeći prezime svojeg šogora.

Godine 2007. vlada premijera Stephena Harpera odlučila je da mu ne oduzme državljanstvo.

Od dolaska u Kanadu živio je u Ormstownu, selu južno od Montreala, blizu američke granice, gdje se bavio pčelarstvom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.