U Istri otvoren pogon vrijedan 5 milijuna kuna: "Zdrava Hrana za Zdravlje ljudi"

Foto: PR foto

PRIGODNO uz Dan planeta Zemlje, uz potporu Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre i agencije HAMAG-BICRO, otvoren je jučer pogon "ViridisFarm Istra" tvrtke VIRIDISFARM-AS d.o.o. za proizvodnju prirodnih minerala kao dodataka ishrani u poljoprivredi i stočarstvu temeljenih na jedinstvenoj VAM tehnologiji (Vibro aktivirani minerali).

"Ideja i tehnologija su rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja i rada dr.sc. Mirsada Sadikovića, a izvrsni rezultati potvrđeni su brojnim istraživanjima i studijama koji su dokazali pozitivno djelovanje mikroniziranih i aktiviranih čestica.", poručuju iz tvrtke.

Proizvodni pogon otvoren je u poslovnoj zoni Potpićan u Istri te je potpomognut od strane Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre u vrijednosti od 4,9 milijuna kuna.

"S obzirom na iskustvo dr.sc. Mirsada Sadikovića u cilju unapređenja poljoprivredne porizvodnje na ekološkim principima rekao bih da smo, u suradnji s državnom agencijom HAMAG-BICRO, prepoznali vrijednost projekta i odlučili dati potporu da se on relizira u Istri.";  istaknuo je g. Milan Antolović, predsjednik Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

"Želja nam je da se, ne samo u Istri i cijeloj Hrvatskoj već i u  regiji, realizira i zaživi projekt koji je novitet za ovo područje i stoga sam više nego zadovoljan što je ovaj objekt otvoren i što su na vrijeme pribavljeni svi potrebni atesti i uporabne dozvole za njegovu realizaciju i prodaju na europskom i svjetskom tržištu", dodao je.

Zdrava Hrana za Zdravlje ljudi

"Zadnjih 40 godina bavim se zdravljem životinja i biljaka, a posljednjih 20 godina intenzivno sam radio na istraživanjama s ciljem poboljšanja kvalitete uzgoja zdrave hrane kako bi ona bila što kvalitetnija i zdravija jer svu tu hranu u konačnici kozumiramo mi ljudi. Ovaj se projekt zato i realizira pod sloganom  „Zdrava Hrana za Zdravlje ljudi“. Stare tehnologije i razni kemijski dodaci od pesticida do poboljšivača rasta priodonijeli su povećanoj proizvodnji hrane no također ostavljaju u njoj i brojne rezidue odnosno kemijske ostatke koji imaju posljedice i na ljudski organizam", istaknuo je dr.sc. Sadiković.

"Inovativna tehnologija Vibro aktiviranih minerala temeljena na aktiviranim i mikroniziranim česticama, jedinstvena je u svijetu i kao dodatak prehrani životinja u tovu omogućava detoksikaciju organizma, jača imunitet, stimulira apetit i enzime antioksidacije. Kada se folijarno šprica po biljkama veže teške metale iz zemlje, poboljašava i podiže imunitet biljke od klijanja do berbe, pogoduje poboljšanju vrijednosti tla, produljuje rok trajanja ploda... a to su samo neke od vrijednosti ovog proizvoda. U konačnici ono što dolazi na naš obiteljski stol za vrijeme objeda biti će zdravije i kvalitetnije, a samim time pozitivno će djelovati na naše zdravlje i zdravlje naše obitelji – jer i hrana je lijek", poručuje doktor.

VAM tehnologija (Vibro aktivirani minerali) u ovoj fazi proizvodnje bit će namjenjeni kao dodatak prehrani u stočarstvu i kao folijarna prihrana pri uzgoju poljoprivrednih kultura. Ovisno o vrsti kultura ili životinja rade se i specijalni miksevi prilagođeni potrebama proizvođača. Korištenjim VAM tehnologije proizvođači u Hrvatskoj mogu stvoriti potpuno novi brend prehrambenih kultura (voća i povrća) ili bilo kojeg mesnog proizvoda temeljenog na zdravim principima uzgoja, bez povećanja cijene koštanja uzgoja. Jer upravo korištenjem VAM tehnologije ostvaruju se brojne uštede, a dobija se zdravija hrana koju proizvođač može certificirati kao eko ili organski proizvod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.