Turski premijer Erdogan se vratio kući: Moguće da je policija ponekad upotrijebila prekomjernu silu

Foto:  Gulliver Image /Getty Image

"NAROD  je onaj koji daje amanet (povjerenje), a narod je taj koji ga može i uzeti. Nitko osim naroda ne može uzeti taj amanet. Niko, osim za biračkom kutijom, ne može pokušati oduzeti ovaj amanet", poručio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan na Međunarodnom aerodromu ''Ataturk'' gdje se rano jutros, oko dva, po lokalnom vremenu obratio svojim okupljenim simpatizerima i građanima Turske, javio je reporter agencije Anadolija (AA). 
 
U vrlo emotivnom govoru Erdogan je istakao da turske vlasti nemaju posla sa vandalizmom, svađama, tučama i ružnim nastupom. 
 
No puno je bitnije kako je turski premijer potvrdio kako su na prosvjedima širom Turske poginule tri osobe.
 
"Demonstracije koje su navodno započele zbog manje od 15 drveća, a ostavile su tri smrti za sobom. Dvojica naših mladića su poginula, kao i jedan policajac. Za mene je smrt mog policajca važna onoliko koliko i smrt mladića. Čija je to policija, kakvu dužnost ima? Policija radi kako bi sačuvala naše živote. Ponekad je to borba protiv terorizma, ponekad protiv anarhije, a ponekad protiv vandalizma. Naravno da to neće nekima odgovarati. Oni kažu da se policija povuče. Šta će onda biti? Ovo nije nekakva usputna stanica, ovo je Republika Turska", kazao je Erdogan koji je pozvao na prekid prosvjeda. 
 
"Naša policija je obavljala svoju dužnost i odnosila se prema svima jednako, pa tako i prema onima koji su napadali građane, javne institucije, javna i privatna vozila. Moguće da su ponekad upotrijebili prekomjernu silu. Ranije sam rekao da smo im dali potrebna uputstva. Ministarstvo unutrašnjih poslova je pratilo rad policije. Ali nitko nema pravo da nas napada preko ovakvih stvari", izjavio je turski premijer.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.