Tromjesečna Belmina stigla u bolnicu u Tübingenu: Bebu koja je "podigla BiH na noge" uskoro čeka operacija

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

TROMJESEČNA Belmina Ibrišević, čiji je slučaj na noge podigao cijelu Bosnu i Hercegovinu, stigla je u bolnicu u Tübingenu, gdje će biti podvrgnuta presađivanju koštane srži, javlja Klix.ba.

U Njemačku je jučer ova tromjesečna beba otputovala s majkom i u liječničkoj pratnji posebnim letom iz Sarajeva. Putovanje malene Belmine na liječenje rezultat je angažmana zamjenice ministra civilnih poslova BiH i suradnje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, koji godinama provodi programe liječenja pacijenata iz BiH u navedenoj klinici u Tübingenu, zatim Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova BiH te Ambasade Njemačke u BiH i Ambasade BiH u Njemačkoj.

S Belminom je otputovala i njezina majka Fatima i liječnica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu. Belmina je odletjela privatnim avionom tvrtke Delić Air iz Pule, a sve troškove prijevoza tromjesečne bebe i ekipe koja ide u pratnji snosi Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Podsjetimo, Belmini je dijagnosticirana teška imunološka bolest, a u Njemačkoj bi trebala biti podvrgnuta presađivanju koštane srži.

Slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja nije mogla dobiti matični broj, a samim time niti putovnicu, bio je povod za prosvjede građana u Sarajevu i drugim gradovima BiH. Prosvjed je potaknuo Vijeće ministara BiH da donese privremenu odluku o matičnim brojevima, nakon čega su Ibriševići uspjeli izvaditi putovnicu za Belminu i na taj način osigurati njezin odlazak u Njemačku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.