Trogodišnjak popio očeve heptanone, roditelji mu odlučili isključiti aparate i donirati organe drugoj djeci

NEZAPAMĆENA tragedija dogodila se 10. srpnja u Dubravi, kada je trogodišnji dječak u obiteljskoj kući pronašao i popio smrvljene heptanone, koji su pripadali njegovom ocu. Zbog kasne reakcije roditelja, mališan je klinički mrtav, a vitalne funkcije održavaju mu aparati na koje je spojen u KBC-u Zagreb. Roditelji su na kraju donijeli tešku odluku i pristali dječaku isključiti aparate kako bi njegovi organi mogli biti donirani drugoj djeci.

Dječak je 10. srpnja popio veću dozu heptanona pomiješanih s instant napitkom. Iste večeri počeo je povraćati, a roditelji su tek pred jutro pozvali hitnu pomoć. Dječakov otac u postupku je liječenja od ovisnosti o drogama, zbog čega je u kući držao veće količine heptanona. Iako su obavezni slučaj odmah prijaviti policiji, iz bolnice su to učinili tek nakon pet dana.

Roditelji su došli iz pritvora vidjeti sinčića i pristali donirati njegove organe

Čim je zaprimljen u bolnicu liječnici su shvatili da je prekasno te da se neće izvući, usprkos svim naporima da mu se spasi život. Spojen je na aparate koji mu održavaju vitalne funkcije, ali nestali su i posljednji znakovi moždane aktivnosti. Liječnici su odgađali postupak isključivanja aparata u nadi da će roditelji, kojima je zbog zapuštanja djeteta i mogućnosti utjecaja na svjedoke određen istražni pritvor, još jednom moći vidjeti svoje dijete.

Predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb Ivan Malčić rekao je za Index da su roditelji došli vidjeti sina te pristali da mu se isključe aparati za održavanje na životu kako bi se njegovi organi mogli donirati drugoj djeci.

Rekao je da su roditelji vrlo pogođeni nesrećom koja se dogodila te da su na njega ostavili dojam jedne tople obitelji. "Roditelji su došli iz pritvora vidjeti dječaka i pristali donirati njegove organe, nakon što mu se isključe aparati", rekao je te dodao da će roditelji na taj način svojom velikom tragedijom "napraviti dobrobit za medicinu".


Dr. Sakoman: Roditelji su bili brižne i savjesne osobe, ovo je užasna tragedija


U razgovoru za Index dr. Slavko Sakoman, šef Klinike za liječenje ovisnosti u KBC-u "Sestre milosrdnice", naglasio je kako je ovo prvi slučaj trovanja djeteta heptanonom u Hrvatskoj te da se odgovornost za stravičnu tragediju ne može pripisati isključivo roditeljima. Naime, kako je naglasio, u Hrvatskoj postoji više od 15.000 registriranih ovisnika i do 10. srpnja nije se dogodio niti jedan slučaj trovanja njihove djece heptanonom. Sakoman naglašava kako su liječeni ovisnici brižne i vrlo oprezne osobe koje najviše pažnje usmjeravaju upravo prema zaštiti svoje djece.

"Dječak ovako malene mase nema apsolutno nikakvu toleranciju na opijate te su za trovanje bile dovoljne dvije ili tri tablete. U paketićima koje ovisnici dobivaju za liječenje nalazi se njih šest", ispričao nam je Sakoman te dodao kako bi dječak, da je lijek bio u obliku pilule, zasigurno istu ispljunuo jer ima jako gorki okus.

Objasnio je i kako se lijekovi isporučuju ovisnicima u obliku napitaka upravo kako bi se spriječila mogućnost "fiksanja", ali i preprodaja, budući da je lijek najlakše prodati u obliku pilule.

"Nisam upoznat s točnim stanjem u kojem je dječak dovezen u bolnicu. Spominju se nekakve pjege na očima, što je uistinu neuobičajeno. U takvim slučajevima, ključno je da se u bolnici napravi hitna dijagnostika i pruži adekvatna liječnička pomoć", zaključio je Sakoman.

Otac, u čijem su vlasništvu bile tablete, bio ja savjestan i odgovoran pacijent, kaže Sakoman. Naglašava kako je, usprkos tvrdnjama mnogih kako heptanon nije adekvatan lijek za ovisnike, na tisuće života spašeno upravo zahvaljujući takvoj terapiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.