Trgovački sud pomrsio planove Pavića i Kutlinih jataka: Propala uknjižba na nekretnine Kamenskog?



"TRGOVAČKI sud u Zagrebu posljednjih je mjeseci u barem četiri navrata pobio tvrtkama iz poslovnog kruga oko odbjeglog tajkuna Miroslava Kutle uknjižbu na nekretnine tvornice Kamensko u stečaju", donosi današnje izdanje Poslovnog dnevnika, a u tekstu se naglašava kako je nepravomoćnim odlukama sudaca tog suda osporena uknjižba založnog prava tvrtkama Vilinske poljane i Gravis atrium iz Donje Stubice, zagrebačkoj Lokaciji i vukovarskom Gallina upravljanju.

Uknijžba stigla nakon stečajnog postupka

Kako je objašnjeno usvajanje tužbenih zahtjeva znači da je upis založnog prava bez pravnog učinka prema stečajnoj masi, odnosno da se tih četvero vjerovnika neće moći odvojeno namiriti prodajom nekretnina Kamenskog.


"Pobijanjem založnog prava radnice Kamenskog dolaze u povoljniji položaj za naplatu svojih potraživanja jer se time povećava stečajna masa. Naravno, još moramo pričekati pravomoćnost presude jer su se sve četiri tvrtke žalile pa se predmet prebacuje na Visoki trgovački sud", rekao je Tonči Ravlić, odvjetnik koji zastupa radnice Kamenskog za Poslovni dnevnik.

Kako je obrazloženo u presudi sud je uknjižbu pobio jer je do nje došlo tek nakon podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, čime su u neravnopravan položaj dovedeni ostali vjerovnici Kamenskog.

Što je napravio Crlenjak

"Nakon što se pročulo da radnice Kamenskog pokreću stečajni postupak, i to kako bi se riješile predatorskih vlasnika, među kojima su najveći udio dionica imale Vilinske poljane, direktor Kamenskog Antun Crlenjak proveo je 3. rujna 2010. kod javnog bilježnika, potpisujući sa sedmero razlučnih vjerovnika sporazum o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninu. Uz spomenute četiri tvrtke tu su i zaštitarska tvrtka Bilić - Erić koja potražuje milijun kuna, Energo-tehna sa 800.000 kuna te Partner banka, čije založno pravo teško 1,8 milijuna eura nije upitno. Čini se da je Crlenjaku taj trud bio uzaludan te da se njegovi favoriti neće namiriti prije ostalih vjerovnika", piše Poslovni dnevnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.