Trebaju pomoć: "Nemamo ni za struju, a moja bolesna majka mora stalno biti prikopčana na kisik"

Foto: Darko Dasić, Index

"HLADNO je, dolaze blagdani, a ja ne znam kako joj reći da ćemo Božić opet dočekati praznog stola", rekao nam je Darko Dasić o svojoj teško bolesnoj 74-godišnjoj majci, koju zbog poteškoća u kretanju mora svaki dan nositi iz jedne prostorije u drugu.

Radojka Gulija, koja posljednjih sedam godina mora neprestano biti prikopčana za kisik, preživljava s mirovinom nešto većom od 2 tisuće kuna. Sin Darko joj je ostao bez posla prije dvije godine u jednoj tvrtci za koju je dostavljao robu, i od tada nema posao.

"Ostao sam bez posla u teškoj situaciji, i to netom prije nego sam trebao dobiti ugovor za stalno kojem sam se nadao", kaže nam Darko i dodaje kako mu nije teško što godinama sam brine o svojoj majci, ali da je ostao razočaran što su ih ostali članovi obitelji ostavili sami u toj borbi. Ni lokalna zajednica, kako kaže, više jednostavno nema sluha "za probleme jedne starice i nezaposlenog rastavljenog muškarca".

Ranije ove godine imali su i dug distributeru električne energije koji je bio veći od 7 tisuća kuna, no ljudi koji su preko medija doznali za priču pomogli su im podmiriti ga kako im struju ne bi isključili.

Aparat za kisik koji ima 20 metara dugačko crijevo jedina je slamka spasa za Radojku koja boluje od kroničnog bronhitisa i deformacije kuka.

Darko kaže da na lijekove odlazi barem pola njezine mirovine, a sam ne zna više kome se obratiti, jer HZZO financira samo "statični" kisik, tj. onaj uz koji starica mora ostati vezana u blizini izvora struje, dok "pokretna" verzija košta preko deset tisuća kuna.

"Bez struje ona više ni ne bi mogla primati kisik, a ne mogu ni izgovoriti što bi uslijedilo nakon tog scenarija", rekao je Darko.

Darko je i sam bolestan

Kuća u koju su se uselili prije 12 godina nekad je bila puna života, no Darko kaže da je već dugo pokušavaju prodati jer više ne znaju kako se domoći novca, budući da i Darko boluje od epilepsije.

Puno vremena provode i na Hitnoj pomoći koja je nažalost čest "gost" njihovoj kući u Radničkoj ulici u Gornjoj Bistri. Radojki ponekad i kraj svih lijekova koje uzima moraju davati dodatne injekcije.

"Znate, čini se to malo, jer svaki lijek košta po 15 ili 20 kuna, no dok se sve skupi, pa dođe i neki dodatni trošak liječenja, mi više nemamo ni kune za bilo kakav luksuz, a o dolasku blagdana da i ne govorim", rekao je potreseni Darko, ali je zahvalan njegovateljima koji povremeno dođu okupati njegovu majku.

"Bojim se što će biti dalje s nama jer ja nemam novaca ni za osnovne potrepštine, niti da smjestim majku u neku ustanovu ili bolnicu u kojoj bi se netko o njoj brinuo danonoćno" kaže Darko.

Pomoć za Radojku i Darka

Svi koji su u mogućnosti i žele pomoći nesretnoj obitelji mogu im se osobno obratiti na adresi stanovanja u Gornjoj Bistri u Ribničkoj 14, ili na broj telefona 092/111-7384.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.