Treba im još nešto: Zbog prekida pijan ubio ljubavnicu pred djecom, ali za Vrhovni sud to nije teško ubojstvo

Screenshot: Street View

VRHOVNI SUD smanjio je s 15 na 14 godina zatvora kaznu Milanu Kalajžiću, koji je u kolovozu 2011. godine u Omišu pijan hicem iz lovačke puške pred dvojicom maloljetnih sinova ubio bivšu ljubavnicu Natašu Božić. Nakon toga je ispalio i sebi hitac u bradu, ali je preživio. Vrhovni sud smanjio je kaznu prethodno prekvalificiravši djelo iz teškog u "obično" ubojstvo za koje je maksimalna kazna bila nepravomoćno odrezanih 15 godina.

Ubojstvo ljubavnice zbog prekida veze nije samo po sebi dovoljno za teško ubojstvo

Zanimljivo je zbog čega se Vrhovni sud odlučio prekvalificirati kazneno djelo za koje je osuđen Kalajžić. Premda su ocijenili da je splitski Županijski sud pravilno utvrdio činjenicu da je Kalajžić pucao jer je Božić prekinula vezu, ne smatraju da je ubio iz osobito niskih pobuda, "jer ta okolnost sama po sebi nije dovoljna, već se za kvalifikaciju djela traže i dodatni uvjeti da je ta pobuda dovela do planiranog i promišljenog ubojstva i ako počinitelj dopušta da ga vode strast i nagoni".

Inače je bio brižan s razvijenom empatijom i osjećajem odgovornosti prema obitelji i okolini

Prihvatili su stav branitelja Nediljka Ivančevića da bi "trebalo sagledati cjelokupni kontekst događaja koji je kompleksan te se ne svodi samo na emocionalnu dimenziju optuženika i oštećene". 

Pozvali su se na svjedoke koji su u pozitivnom kontekstu govorili o Kalajžiću, koji je do prekida sa Božić i odavanju alkohola bio uzorit i brižan s razvijenom empatijom i osjećajem odgovornost prema obitelji i okolini, kako je to zamijetila psihijatrica Esta Sušić. Navela je i kako "njegov odnos prema alkoholu ne zadovoljava dijagnostičke kriterije za postavljanje dijagnoze, niti zloporabe, već je posljedica sloma samokontroliranih mehanizama i pokušaj automedikacije u sklopu akutne reakcije na stres izazvane prekidom veze s oštećenom i spoznaja da je izigran ne samo emocionalno, već i financijski, što njegova narcistička struktura nije mogla izdržati."

Shvatio je da je ispao budala pa nije ubio iz osobito niskih pobuda

"Prema tome, kada se na ovaj način sagleda postupanje optuženika i njegovo složeno psihičko stanje koje nije uvjetovano isključivo prekidom emocionalne veze s oštećenicom, jer psihijatrijski vještak, čiji nalaz sud prvog stupnja u cijelosti prihvaća, između ostalog navodi da se optuženik nije osjećao samo emocionalno uništenim, već i financijski i jednostavno nije mogao podnijeti svoju narcističku strukturu, osjećaj da joj je bezgranično vjerovao, a kasnije shvatio da je ona s njim na neki način manipulirala te nije mogao podnijeti taj osjećaj prevarenosti, odbačenosti, odnosno, imao je osjećaj da je ispao budala, proizlazi da optuženik nije usmrtio oštećenicu zbog osobito niskih pobuda. Ne radi se o tome da je optuženik na hladnokrvan i pažljivo isplaniran način odlučio usmrtiti osobu koja ne želi s njim održavati ljubavnu vezu, već se zbog ukupnosti opisanih životnih prilika, on dulje vrijeme nalazi u složenom psihičkom stanju koje na koncu prerasta u stanje visoke afektivne tenzije, uslijed čega se odlučuje usmrtiti oštećenicu i sebe", stoji u presudi Vrhovnog suda, koji je ovakvim obrazloženjem zapravo prihvatio obranu okrivljenog, koji je tvrdio da je Božić poklonio cjelokupnu ušteđevinu, a što sud prvog stupnja nije prihvatio. 

Koji sat prije ubojstva priveden u policiju pa pušten

Kako su se odlučili za drugo kazneno djelo, odlučili su umanjiti i kaznu, i to za jednu godinu, cijeneći dosadašnju neosuđivanost i bitno smanjenu ubrojivost, dok je za otegotnu okolnost uzeta upornost. Kalajžić je, naime, koji sat prije ubojstva bio čak i priveden u policijsku postaju u Omišu jer je radio nered pred zgradom Nataše Božić. Kada su ga pustili, otišao je po pušku i ubio je pred djecom. Pio je cijeli dan.

Određeno mu je i psihijatrijsko liječenje u trajanju od pet godina.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.