Tko se igra s radnicima Gredelja? "Radnicima se prijeti - potpišite ugovore s nepoznatim kupcem ili ostajete bez ičega"

Foto: Arhiva

IZ UDRUGE radničkih sindikata Hrvatske stižu upozorenja o navodnim pritiscima koji se stvaraju na radnike Gredelja da potpišu ugovore o otpremninama s "nepoznatim kupcem" zainteresiranim za otkup radničkih potraživanja. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Nad Tvornicom željezničkih vozila Gredelj d.o.o. dana 1. listopada 2012. godine otvoren je stečajni postupak. Od samog otvaranja stečajnog postupka nastojali smo skrenuti pažnju nadležnih državnih institucija na mnoge nelogične, dvojbene i u najmanju ruku sumnjive aktivnosti koje su neposredno prethodile, a potom i uslijedile otvaranju stečajnog postupka, međutim te institucije nisu našle shodnim provjeriti utemeljenost naših opravdanih sumnji, a još manje poduzeti konkretne radnje kako bi se spriječilo daljnje propadanje više od stoljeća stare utvrde hrvatske industrije.

S današnjim su se danom nizu "obično neobičnih" situacija u TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju pridružile i vijesti o pojavi kupca zainteresiranog za otkup radničkih potraživanja priznatih u stečajnog postupku. Naime, obaviješteni smo kako su tijekom današnjeg dana pojedini rukovoditelji pogona/odjela radnicima počeli dijeliti Pisma namjere u kojima jedno zagrebačko odvjetničko društvo u ime nepoznatog klijenta istima nudi otkup njihovih neto tražbina za iznos koji predstavlja svega 50 posto iznosa tražbine svakog pojedinog radnika, a koja je preostala nakon isplate jednog malog dijela potraživanja izvršene od strane Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, i to bez mogućnosti pregovaranja.

"Radnicima se prijeti otkazivanjem ugovora!"

Uručivanje Pisama namjere navodno je popraćeno prijetnjama pojedinih rukovoditelja pogona/odjela da se, u slučaju nepotpisivanja ugovora s nepoznatim klijentom poznatog odvjetničkog društva, njihovi ugovori o radu, koji se nakon otvaranja stečajnog postupka uvijek iznova sklapaju na određeno vrijeme od samo mjesec dana, nakon travnja više neće produživati.

Radi se o nedopustivom pritisku prema radnicima, iako se radi tek o navodnim prijetnjama koje, nažalost, ne mogu biti potkrijepljene materijalnim dokazima. Ono što cijelu priču čini još zanimljivijom je i okolnost da su prethodno opisani događaji uslijedili upravo nakon što je TŽV Gredeljem d.o.o. u stečaju nekoliko tjedana kružila priča, navodno plasirana od strane jedne od najodgovornijih osoba stečajnog postupka, kako se radnici Društva, osim sredstava isplaćenih od strane prethodno spomenute Agencije, u samom stečajnom postupku sasvim sigurno neće namiriti.

U sveopćoj panici kakvu su takve glasine izazvale kod radnika i bivših radnika „Gredelja“, sramotna ponuda nepoznatog ponuditelja dolazi kao "točka na i" te čini i više no opravdanim naše sumnje da su spomenute glasine zapravo vrlo dobro osmišljena i prezentirana priča za naivne, uplašene, a dijelom i zaista gladne radnike i bivše radnike "Gredelja". U kontekstu dobro osmišljenih i prezentiranih priča, valjalo bi napomenuti i to kako nepoznati ponuditelj putem svog poznatog odvjetničkog ureda, a potonji pak putem pojedinih rukovoditelja pogona/odjela, radnicima uručuje pisma namjere s pozivom da već 2. travnja 2013. godine pristupe potpisivanju ugovora u poslovnoj zgradi Stečajnog dužnika, ne ostavljajući time radnicima niti vremena, niti mogućnosti da se o ponuđenim ugovorima trenutno nepoznatog sadržaja prethodno savjetuju sa svojim pravnim savjetnicima ili odvjetnicima. Stečajni upravitelj pak s takvim aktivnostima navodno uopće nije upoznat. Vrlo zanimljiv podatak, s obzirom da u TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju, prema našim saznanjima i osobnom iskustvu, nitko ne može ući bez znanja i odobrenja stečajnog upravitelja.

"Radnička prava sustavno se krše"


Ponovno napominjemo kako institucije ove naše vrle pravne države nisu reagirale na naše pozive na djelovanje i navode koje smo više puta iznijeli u javnosti, a koji su opravdavali sumnju da se u TŽV Gredelj d.o.o., u stečaju, pored nepoštivanja brojnih zakonskih propisa, krše i ustavna i zakonska prava radnika, zbog čega je zatražen i službeni nadzor Državnog inspektorata RH, čije izvješće upravo s nestrpljenjem iščekujemo.

Spletom okolnosti, a ponajprije postupcima stečajnog upravitelja, sindikati su u TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju, a kao jedini relevantni i dovoljno jaki predstavnici radnika, lišeni mogućnosti aktivnog i neposrednog zastupanja interesa radnika unutar Društva, pa se stoga sva saznanja URSH-a temelje na pričama radnika i bivših radnika „Gredelja“ koji u paničnom strahu od gubitka svojih stečenih i priznatih prava i radnih mjesta svoju mogućnost zaštite vide samo u osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti na događanja u „Gredelju“, nastojeći to učiniti putem predstavnika sindikata od kojih očekuju da će im na taj način vratiti i njihovo izgubljeno dostojanstvo.

Udruga radničkih sindikata Hrvatske ponovno poziva nadležne državne institucije da se
konačno uhvate u koštac sa slučajem „Gredelj“, jer počevši od samog načina na koji je nad istim
otvoren stečajni postupak, on doista to i jest – SLUČAJ „GREDELJ“.", stoji u pismo Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.