Svjetski dan veganstva - Predstavljanje biljnih mliječnih proizvoda: Bademovo, sojino, zobeno i rižino mlijeko

OSIM što se 1. studenog obilježio blagdan Svih svetih, jučer je bio i Svjetski dan veganstva. Tim povodom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića danas svi zainteresirani građani mogu probati veganske specijalitete.

"Prijatelji životinja u petak 2. studenoga u 12 sati na Trgu bana Jelačića organiziraju degustaciju biljnih mliječnih proizvoda, odnosno biljnih mlijeka, jogurta, vrhnja, pudinga, sladoleda i sireva", kaže nam Katja Matovina, a na štandu Prijatelja životinja moći će se mnogo toga naučiti o veganstvu.

"Između ostalog, bit će radionica izrade zdravog, bademovog mlijeka", ističe Matovina.

Ovom akcijom se želi potaknuti proizvodnju i konzumaciju biljnih mlijeka i upozoriti da je, kako oni tvrde, zapravo neprirodno piti životinjsko mlijeko.

"Umjesto iskorištavanja životinja i rasipanja resursa jer su za sve te životinje potrebni usjevi i voda, a dosta se uništava i okoliš, svjetska mliječna industrija mogla bi se okrenuti proizvodnji sojinog i drugih biljnih mlijeka", rekla je Matovina, a Prijatelji životinja tvrde da su biljna mlijeka zdravija od kravljeg.

"Činjenica je da jedna šalica kravljeg mlijeka prosječno sadrži sedam kapi gnoja, oko 4,7 milijuna bakterija, kolesterol, a često sadrži krv i fekalije", pojasnila je Matovina i navela alternative kravljem mlijeku.

"Imamo bademovo, sojino, zobeno ili, na primjer, rižino, koje je veoma ukusno. Rižino i bademovo je lako napraviti", rekla je Matovina dodavši da se više informacija može naći na internetskoj stranici Prijatelja života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.