Svjedok Ratka Mladića: Muslimani su pucali po nama u Sarajevu, a mi in nismo ni uzvratili

Foto: ICTY

SVJEDOK obrane na suđenju Ratku Mladiću, Blaško Rašević, rekao je da Vojska Republike Srpske nije pucala na civile u staroj jezgri Sarajeva kako se navodi u optužnici.

Rašević, koji je bio zapovjednik jedne od četa Romanijske brigade VRS, rekao je da s položaja te čete na Špicastoj stijeni nikada nije otvarana vatra na civile u sarajevskom naselju Sedrenik, prenosi B92. U optužnici stoji kako je upravo na toj lokaciji VRS imala snajpersko gnijezdo od kuda je izvršila više napada na civile.

On pak tvrdi da su muslimanske snage iz Sarajeva neprekidno gađale Špicastu stijenu iz pokretnih minobacača koji su bili skriveni među civilnim objektima kao što su bolnice, stadion na Koševu te škole i bolnice.

"Armija BiH je više puta i pješadijom napadala taj položaj, koji je bio ključan za prekidanje komunikacije sa srpskim općinama Vogošća, Rajlovac i Hadžići" rekao je Rašević te dodao da njegova jedinica nije odgovarala na vatru koja je dolazila od strane Armije BiH.

Mladićeva obrana priložila je snimku borbe na Špicastoj stijeni koju je ABiH nakratko zauzela. Rašević je ostao pri svom iskazu i nakon što su mu tužitelji pokazali dokumente Unprofora po kojima je s položaja na Špicastoj stijeni i na Mrkovićima u proljeće i ljeto 1995. bila otvarana snajperska i minobacačka vatra na civile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.