Svjedočila afganistanska djeca koja su preživjela masakr: "Amerikanac je stavio mojoj sestri pištolj u usta"

PRIJE tjedan dana počelo je suđenje naredniku Robertu Balesu za masakr u ožujku u Afganistanu, u kojem je ubijeno šesnaest civila, a još šest je ozlijeđeno, javlja CNN. Napad je izazvao prosvjede diljem Afganistana i Pakistana te osudu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i američkog predsjednika Baracka Obame. Talibani su prijetili osvetom.

U noći kada se dogodio masakr Bales je viđen kako sam izlazi iz male baze u afganistanskoj pokrajini Kandahar. Nakon masakra, vratio se u bazu i predao vojnicima. Bales je navodno rekao svom cimeru u bazi da je ubio afganistanske civile, no on mu nije povjerovao i nastavio je spavati. Balesov odvjetnik to poriče.



Svjedočili preživjeli

Malena Robina sjela na stolicu za svjedoke, svjedočila je putem video linka iz Afganistana, meškoljila se kao i svaka druga sedmogodišnjakinja, bila je spremna ispričati svoju priču. No, kada su je počeli ispitivati, odjednom se promijenila, sjetila se kako se sakrila iza svojeg oca da bi preživjela, sjetila kako je stranac pucao u sve, i kako je njezin otac umro u boli i ljutnji.

"Stajala sam iza svoga oca. On ga je upucao", rekla je djevojčica. Jedan od metaka pogodio je i nju u nogu, no nije odmah toga bila svjesna.

Osim Robine, svjedočili su i drugi stanovnici sela koji su preživjeli masakr. Opisivali su zapaljena tijela, kako je sin pronašao svog ranjenog oca, kako su se dječaci skrivali iza zavjesa, kako su djeca da bi si spasila život vikala: "Mi smo djeca, mi smo djeca".


Bales je sve slušao bez pokazivanja ikakve reakcije, bio je tih, piše Houston Chronicle.

Osim Robine, svjedočila je i njezina osmogodišnja prijateljica Zardana koja je nakon što je upucana u glavu prevezena u bolnicu, a tamo su je liječnici samo ostavili posvećujući se drugim pacijentima, jer su smatrali kako od rane na glavi nema šanse preživjeti. No, nakon dva mjeseca liječenja u vojnoj bolnici u Afganistanu te tri u bolnici u San Diegu, djevojčica može opet hodati i pričati.

Jedan je dječak tijekom svjedočenja kazao kako ih je napao "Amerikanac te da je njegovoj sestri gurnuo pištolj u usta". Brat i sestra su ipak preživjeli, no njihova je majka bila ubijena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.