Šveđani najavili žalbu Europskoj uniji: Linić ostao bez savjetnika za privatizaciju HPB-a

MINISTARSTVO financija Slavka Linića objavilo je da poništava natječaj za izbor savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke vrijedan 10 milijuna kuna.

Jedinu pravovaljana ponuda na tom natječaju bila je ona zajednice ponuditelja KPMG Hrvatska, KPMG Mađarska i odvjetničkog društva Šavorić&Partneri. "Prilikom pregleda i ocjene jedine pravovremeno zaprimljene ponude, zajednica ponuditelja je isključena sukladno Zakonu o javnoj nabavi", napisali su u priopćenju iz Ministarstva.

Zbog toga što je to bila jedina preostala ponuda, u  Ministarstvu su odlučili poništiti postupak javne nabave te će objaviti novi natječaj. Ovaj natječaj od početka nije tekao onako kako su to željeli u Ministarstvu financija.

Šveđani najavili da će Hrvatsku ubog tog natječaja prijaviti EU


Već kod otvaranja ponuda je "diskvalificirana" švedska konzultantska tvrtka Lagerkvist&Partners zato što "nije bila dostavljena na način i u skladu s zahtjevima iz Dokumentacije za nadmetanje, s obzirom da na vanjskom omotu u kojem je dostavljena ponuda nisu bile navedene oznake izgleda propisanog Dokumentacijom za nadmetanje". Reuters piše kako su Šveđani zbog diskriminacije u natječaju najavili da će Ministarstvo prijaviti Europskoj uniji.

Požalili su se da su Ministarstvu poslali ponudu, ali je ono nije nije željelo otvoriti. "Smatramo da natječaj nije obavljen u skladu sa zakonima i praksom EU", napisali su u pismu koje su poslali Linićevom ministarstvu. "Dokumenti u natječaju, objavljeni samo na hrvatskom jeziku, bili su teški za interpretaciju i kontradiktorni", dodali su Šveđani.

Šveđani će se ponovno javiti, ako sve bude jasno i transparentno

Predstavnik švedske kompanije je kazao Reutersu da će sudjelovati u novom natječaju samo ako pravila i procedure budu transparente i jasno razumljive. Vlada sa ovim natječajem želi pronaći konzultanta u prodaji svog udjela od 51,46 posto u HPB-u. Najavili su i dokapitalizaciju banke kroz novu emisiju dionica putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.