Svećenik u Bilicama odbio blagosloviti dom nemoćne i nepismene starice jer nije ispunila prijavnicu

Foto: ŠibenikIN/Google Street View

ŽUPNIK u Bilicama fra Tomislav Brekalo odbio je prije nekoliko dana blagosloviti kuću 82-godišnje nepismene i teško pokretne starice jer nije ispunila prijavnicu.

Odluku o pismenom traženju blagoslova je donijelo Župno pastoralno i ekonomsko vijeće, a svi koji su propustili dostaviti prijavnicu ostali su bez blagoslova.

"Fra Brekalo je odbio ući u dvorište i u kuću moje majke jer nije ispunila prijavnicu," rekla je za portal ŠibenikIN kćer 82-godišnje starice koja je, kako kaže, fra Brekala vidjela da obilazi susjedstvo pa ga zamolila da blagoslovi i kuću njene majke. Žena je prepričala kako je ostala u šoku kad je bilički župnik odbio pružiti uslugu.

"Ako netko zaista drži do blagoslova on će svakako doći do svećenika, pozvat će ga u svoju obitelj i ispuniti prijavnicu. Za takve obitelji nije važno kako će župnik sa vijećem organizirati blagoslov," piše u odluci Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća biličke Župe Uznesenja Marijina.

Kćer starice, koja živi van županije i majku posjećuje kad god uzmogne, kaže da je upravo to i napravila.

"Neuslišana molitva"

"Zamolila sam svećenika više puta da blagoslovi majčin dom, ali je odbio to napraviti jer nije ispunila prijavnicu. Ona je teško bolesna, a i da jest zdrava, prijavnicu ne bi znala ispunit jer je nepismena," rekla je žena čija je majka, prema pisanju portala ŠibenikIN vjernica kojoj bi blagoslov puno značio.


Pokušaj šibenskih novinara da dobiju odgovor od fra Brekala nije uspio, a don Marinko Mlakić, generalni vikar šibenske biskupije je odbio komentirati slučaj.

"To su stvari unutar crkve koje ja ne bih komentirao, pogotovo ne za vaš medij!" kazao je don Mlakić.

Pet zapovijedi crkvenih

Osim zahtjevne i ne nužno primjerene birokracije, župa u Bilicama je uvela i takozvanu "redovinu" kroz koju pokušava nadoknaditi novac izgubljen papinskom odlukom da se blagoslivljanje po kućama, baš kao i druge usluge za vjernike, više ne naplaćuje. 

"Godišnji dar svake obitelji za potrebe župe i župnika (REDOVINA) treba davati u neko drugo vrijeme. Najbolje je od početka došašća do kraja tekuće godine. Dar, koji se stavi u kuvertu – s imenom i prezimenom darovatelja, treba donijeti u ured ili u sakristiju i predati ga župniku," piše u odluci župe Bilice koja vjernike podsjeća na petu crkvenu zapovijed koja glasi: "Doprinosi za crkvene potrebe".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.