Sutra istječe rok za arbitražu Vlade i sindikata: Slijede referendum i rok od tri mjeseca za otkazivanje kolektivnih ugovora

PRED nama je vruće sindikalno ljeto. I dok državni službenici broje dane do potpisivanja novog kolektivnog ugovora, javne službe koje se s Vladom nisu dogovorile broje dane do prvih štrajkova.

Podsjećamo, četiri sindikata odbijaju arbitražu, kreće referendum, a Vlada istodobno prijeti otkazivanjem kolektivnih ugovora. Tri sindikata u prosvjeti i jedan medicinskih sestara od početka kolektivnog pregovaranja nisu popuštali. "Ne damo plaće, a oduzeta prava nam vratite kad kriza prođe", bili su zahtjevi oko kojih su se lomila koplja i padale teške riječi.

Najviše su stradali učitelji i nastavnici jer je Vlada pokrenula arbitražu te momentalno odlučila ukinuti isplatu koeficijenata za složenost poslova i plaće već u kolovozu spustiti do 600 kuna. Ni apeli ni isprika premijera Milanovića nisu pomogli, sindikati odbijaju arbitražu, a Vlada sada prijeti otkazivanjem kolektivnih ugovora. Rok za arbitražu istječe sutra, podsjeća ministar rada Mirando Mrsić. Toliko još vremena imaju da se eventualno predomisle, ali i pismeno očituju o svojoj odluci.

"Do 27. srpnja, znači do petka je rok da dobijemo pismeno. Dobili smo određene poruke telefaxom, slušamo o tome iz medija, ali želimo da nam se službeno očituju sindikati, s obzirom na to da je odluka Vlade donesena na prošloj sjednici", rekao je Mrsić.

"Na arbitražu ne pristajemo, idemo na referendum"

No Zvonimir Laktašić iz Sindikata učitelja tvrdi: "Bili smo jasni!"

"Očito je da je ministar nešto pomiješao. Mi smo još prošli tjedan poslali i urudžbirali Vladi naš odgovor gdje se svaki od četiri sindikata pojedinačno očitovao", rekao je Laktašić.

Odgovor glasi: "Na arbitražu ne pristajemo, idemo na referendum". U tom je slučaju vrlo vjerojatno kako bi Vlada već sutra mogla otkazati kolektivne ugovore, no Laktašić podsjeća da je otkazni rok tri mjeseca, a u tom će vremenu uspjeti provesti planirane aktivnosti.

"Imamo potpuno dovoljno vremena da unutar otkaznog roka koji je tri mjeseca održimo svoj referendum. Ako se ljudi na referendumu odluče za potpisivanje izmjena i dopuna, još imamo vremena potpisati ih", rekao je Laktašić.

I dok javne službe u suprotnom najavljuju štrajkove i vruću sindikalnu jesen, državne su službe bez puno pompe s Vladom dogovorile uštede. Sačuvali su plaće, a odrekli se dvije božićnice i jednog regresa. Potpisivanje novog kolektivnog ugovora najavili su za 2. kolovoza nakon čega mirno, s regresom u džepu, mogu na godišnje odmore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.