Šumski požari u Kanadi zatvorili naftno postrojenje, dio evakuiranih stanovnika vratio se kućama

Ilustracija: FAH

TREĆA naftna kompanija morala je u srijedu prekinuti proizvodnju u postrojenju na zapadu Kanade zbog šumskih požara, dok je tisućama stanovnika, evakuiranih prethodnog dana, dopušteno da se vrate kućama.

Oko 63 požara haralo je u srijedu tim područjem, ali je pao broj žarišta izvan kontrole - s prethodnih 20 na 13.

Napredovanje vatrogasaca na terenu također je omogućilo evakuiranima, njih 4700, iz područja Wabasca, 300 km sjeverno od Edmontona, da se vrate kućama, po lokalnom centru za borbu protiv šumskih požara.

"Sretni smo što se stanje lagano poboljšava oko sela te se dio ljudi može vratiti kućama", kazala je premijerka Alberte Rachel Notley.

Vatra koja je opustošila 30.000 hektara šume u pokrajini Alberta, proširila se nakon vikenda te je u utorak bila potrebna evakuacija 7000 stanovnika i zaposlenika naftnih kompanija.

Sa zatvaranjem naftnih postrojenja, proizvodnja nafte od naftnog pijeska 14 posto je ispod uobičajene srednje razine.

U srijedu je naftna tvrtka MEG Energy prekinula proizvodnju u postrojenju Christina Lake i evakuirala dio osoblja. Postrojenje proizvodi oko 82.000 barela nafte dnevno.

Tvrtke Cenovus i Canadian Natural Resources prekinule su u ponedjeljak proizvodnju u još dva postrojenja u području Cold Lake, 300 km sjeveroistočno od Edmontona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.