Šuker: Pa nisu Narodne novine nekakva tamo buregdžinica da može svatko raditi

Foto: Vlada.hr

HDZ-ovi zastupnici kritizirali su danas Vladin prijedlog imenovanja članova Komisije za kontrolu postupaka javne nabave, tvrdeći da će u to važno tijelo doći nekompetentni ljudi, koji se ranije nisu bavili javnim nabavama.

"Pogledajte si u životopisu. Kako će netko tko je nabavljao dva hanzaplasta ili nešto slično sutra odlučivati o postupku javne nabave za, recimo, pelješki most", kazao je Ivan Šuker HDZ.

Ustvrdio je da je "stranačko uhljebljivanje" i imenovanje nekompetentnih ljudi praksa aktualne vlade, a kao primjer je naveo imenovanje Anđelka Topolovca, HNS-ova načelnika zagorske Općine Radoboj, koji je godinu dana radio u tvrtki Krateks iz Krapine i još sedam godina u tvrtki Pekarne Cerovečki u Radoboju, kao dostavljač pekarskih proizvoda.

"Pa nisu Narodne novine nekakva tamo buregdžinica ili nešto slično, da može svatko raditi", rekao je Šuker.

Odbor za Ustav jednoglasno je Saboru predložio da referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Odbor smatra da je to pitanje protuustavno top jest da krši niz međunarodnih ugovora i preambulu Ustava koja RH opisuje kao državu hrvatskog naroda i nacionalnih manjina.

Jandroković: Vlada želi mijenjati sudsku odluku

Nakon što je Upravni sud poništio sporna imenovanja u policiji, vjerodostojno tumačenje članka Zakona o policiji na zahtjev Vlade, HDZ-ov Gordan Jandroković, smatra nedopustivim i dosad nezabilježenim.

I laburist Dragutin Lesar je protestirao, a o trodiobi vlasti govorio je šef Sabora, SDP-ov Josip Leko.

"Do sada se koristio taj institut, ali nikada u 25 godina hrvatske demokracije nije se dogodilo da se vjerodostojno tumačenje Zakona traži nakon sudske presude s ciljem izmjene te presude."

"Vladajuća kukuriku koalicija ovim vjerodostojnim tumačenjem želi izmijeniti jednu sudsku odluku i takvu praksu do sada nismo imali u Saboru",  ustvrdio je Jandroković.

"Vjerodostojno tumačenje, ako bi ga Sabor donio, primjenjivalo bi se od dana stupanja na snagu Zakona o policiji, što bi značilo da to tumačenje imalo povratno djelovanje, što je suprotno Ustavu članku 90 RH",  zaključio je Lesar.

"Mi ćemo u skladu sa trodiobom vlašću, a primjedbi na očitavanje u dnevni red točaka po hitnom postupku nije bilo, pa ćemo o prijedlogu da se na dnevni red uvrsti davanje vjerodostojnog tumačenja odlučiti u Saboru na demokratski način",  rekao je Leko.

Kvoruma nije bilo pa točka nije uvrštena. A to znači da jutros u Saboru na svom radnom mjestu nije bilo više od pola zastupnika. Novi pokušaj uslijedit će u ponedjeljak.

Sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a sjednica će se nastaviti u ponedjeljak, raspravom o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odlučivali jesu li za to da se pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalnim manjinama da u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.