Suđenje za masakr u Afganistanu: Tužiteljstvo za američkog narednika Roberta Balesa traži smrtnu kaznu

VOJNI tužitelji zatražili su smrtnu kaznu za američkog vojnika koji je optužen za ubojstvo 16 civila, od kojih su njih devet bila djeca, u južnom Afganistanu u ožujku ove godine. Nekoliko vojnika već je posvjedočilo da se narednik Robert Bales vratio u bazu potpuno prekriven krvlju. Međutim, njegovi odvjetnici tvrde da uopće nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka.

Glavni istražitelj u ovom slučaju će dati preporuku o tome hoće li sudski postupak biti pokrenut ili ne. Vojni tužitelj Rob Steele je na saslušanju u Washingtonu rekao da se u obzir mora uzeti i smrtna kazna, zbog toga što je zločin po svojoj prirodi gnjusan, brutalan i metodičan.

Ukoliko dođe do suđenja, Balesu će se suditi po 16 točaka za ubojstvo, šest pokušaja ubojstva, fizički napad te korištenje droge i alkohola, prenosi BBC.

Više od 50 godina niti jedan pripadnik američkih oružanih snaga nije bio osuđen na smrtnu kaznu zbog sličnog zločina. Šest vojnika koji trenutno čekaju izvršenje smrtne kazne su osuđeni zbog ubijanja američkih civila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.