Suđenje Ratku Mladiću počinje 14. svibnja: Hoće li ga osuditi za genocid u BiH?

VIJEĆE Haškog suda odredilo je da će uvodne riječi na suđenju Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, početi 14. svibnja ove godine.

Iako se nagađalo da će suđenje početi u ožujku, zbog bolje pripreme Tužiteljstva i obrane ono je odgođeno za još dva mjeseca. "Odgoda će omogućiti i obrani dodatno vrijeme za pripremu unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe koji će svjedočiti na početku suđenja", navedeno je odluci Haškog suda.

Mladićeva obrana je 10.veljače tražila da suđenje počne u listopadu, no Vijeće ICTY-ja je zaključilo da bi mogli biti spremni i prije toga datuma. Tužiteljstvo je najavilo da će tijekom dokaznog postupka u spis uvrstiti 27.906 materijalnih dokaza, a pred Sudsko vijeće će biti pozvano 158 svjedoka.

Ratko Mladić je uhićen u ožujku 2011. godine, a sudit će mu se zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH između 1992. i 1995. godine. Prvi puta je pred suce izašao 3. lipnja prošle godine. U odluci sudaca ICTY-ja piše kako Vijeće ne smatra da treba ograničiti tjedni broj radnih sati zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, piše BIRN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.