Sudbina eura je u njihovim rukama: Lideri eurozone na summitu u Bruxellesu

SVE JE spremno za sastanak o kojem posljednjih nekoliko tjedana bruji cijeli svijet. Lideri zemalja eurozone, predvođeni njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uputili su se u Bruxelles na dvodnevni summit sa samo jednim ciljem - pronaći rješenje za zaustavljanje dužničke krize u eurozoni.

Večer uoči summita Merkel se sastala s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom. Nije nepoznanica da se njihove metode rješavanja krize uvelike razlikuju, pa ne čudi ni činjenica da je razgovor trajao više od dva sata.

Prije nego što se uputila u Bruxelles, Merkel je dala kratku izjavu za novinare.

"Znam da su očekivanja i nade da će se na summitu napokon pronaći rješenje velike, ali sada ću ponoviti ono što sam već prije rekla i na što moram upozoriti - na postoji brzo i jednostavno rješenje. Ne postoji nikakva magična formula kojom bi vlade mogle zaustaviti krizu iz jednog jedinog pokušaja", pesimistična je bila Merkel te dodala:

"Imperativ je da ne dajemo obećanja koja ne možemo ispuniti. Zajednička odgovornost (eurozone za dugove pojedinih država) može biti djelotvorna tek nakon što se uspostave dostatni mehanizmi kontrole", komentirala je Merkel zahtjeve pojedinih lidera EU da cijela zajednica snosi odgovornost za dugove pojedinih članica i na kraju zaključila: "Dok sam ja živa, možete zaboraviti na priču o euroobveznicama!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.