Sudac mu poručio da zahvali dragom Bogu: Komandir Šamil ipak neće u zatvor, dobio rad za opće dobro

Screenshot: YouTube

DAMIR MAMIĆ, poznatiji kao Komandir Šamil, ipak neće u zatvor zbog svog proglasa preko Facebooka, koji je početkom prošle godine digao na noge tijela kaznenog progona. Sudac Zoran Kežić osudio je Mamića na godinu zatvora, koja je zamijenjena radom za opće dobro. Dva sata za svaki dan zatvora.

Prava sreća za Mamića kojem je za poticanje na terorizam, kvalifikaciju koje je odabralo Državno odvjetništvo u Splitu, prijetila kazna i do 10 godina zatvora. Nije slutilo na dobro za Šamila, pogotovo što je Kežić poznat kao strog sudac, a zamjenica Julijana Stipišić kao nepokolebljiva i ustrajna tužiteljica. 

"Na stranu sve, morali smo vas osuditi"

Sudac Kežić ocijenio je Mamićev kućni video vrlo ozbiljnim po sadržaju, pogotovo što je objavljen u vrijeme kada su po Zagrebu gruvale eksplozije.

Mamić je u svom videu odjeven u maskirnu uniformu pozvao na diverzije u stilu partizanskih odreda i napade na institucije, policijske stanice, bankare i slično.

"U pitanju je društveno vrlo opasno djelo, koje uznemiruje javnost i prijeti poretku. Zna se što su gerila i partizanski odredi, što znači takvo postupanje i kakvu bezobzirnost nosi. Na stranu je li sve rečeno u šali, zbog lajkova i uspjeha među vašim poznanicima, što vas usred obraćanja otac zove na ručak, što svira etno glazba, za ono što ste i kako rekli u tom videouratku, sud vas je morao proglasiti krivim", pojasnio je Mamiću sudac Kežić. 

Neće u zatvor da ne pukne

Nije ga htio poslati u zatvor, jer smatra da bi pukao do kraja. Mamić već neko vrijeme posjećuje psihijatra, a presudom mu je određena mjera psiho-socijalnog tretmana.

"S obzirom na vaše psihosocijalno stanje, nekakve oblike anksioznosti i infantilnosti, gledajući vašu osobu u cjelini, zatvorska kazna bi vas možda gurnula preko ruba i zato je zamijenjena radom za opće dobro", kazao je Kežić. 

Šamil pod križem dobio razrješenje suca Kežića

Komandiru Šamilu je poručio da zahvali Dragom Bogu na aktu milosrđa, što ne iznenađuje od suca Kežića, budući da na zidu sudnice drži križ. 

"Dobili ste dovoljan broj sati dobrotvornog rada da pridonesete boljitku društva i budete zahvalni Bogu za ovo djelo milosrđa što niste završili u zatvoru. Budite ozbiljni, učinite sve svaki dan da se borite protiv poriva da ovako i slično postupate. Zreo ste čovjek i valjda ste posložili neke stvari u glavi da vam ne treba lajkanje da bi zadovoljili neke svoje porive. Okanite se stvari koje vas nagone na ovakve gluposti. Mamiću, idite u miru", otpravio je Kežić Šamila iz sudnice. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.