Stručnjaci smatraju: Do 2020. godine će većinu plaćanja gotovinom i karticama zamijeniti mobiteli

PLAĆANJE gotovinom ili kreditnim karticama u budućnosti će, vjeruju stručnjaci, biti zamijenjeno plaćanjem putem mobitela. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo američki istraživački centar Pew, 65 posto ispitanika vjeruje kako će do 2020. godine gotovina i kartice postati stvar prošlosti. Tako bi, primjerice, plaćanje kave, hrane ili odjeće putem mobilne aplikacije uskoro trebalo postati posve uobičajeno.

"Do 2020. godine većina će se ljudi u potpunosti adaptirati na to da sve svoje kupnje obavljaju vršeći plaćanje putem mobitela. Gotovina i kreditne kartice gotovo će nestati kao sredstvo plaćanja u većini razvijenih zemalja", navodi se u zaključku istraživanja.

Proces prilagodbe već je započet

Plaćanje putem mobitela postaje sve češća praksa diljem svijeta. U većini zemalja ono se zasad svodi samo primjerice na plaćanje parkiranja ili javnog prijevoza, ali mnoge su zemlje na putu prilagođavanja cijelog tržišta tehnološkim inovacijama. Tako se nedavno pisalo o primjeru Švedske i činjenici da je ta europska zemlja na putu prema ukidanju novčanica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.