Srpski ministar Ilić: Srbija se odrekla ogromnog novca u Zagrebačkoj banci, netko je za to primio mito!

Foto rts.rs

VELIMIR ILIĆ, srpski ministar graditeljstva ponovno je aktualizirao priču o privatizaciji Zagrebačke banke, koja se po medijima i sudovima provlači godinama.

 
Ilić je gostujući u emisiji "Ćirilica“ na Happy televiziji, izjavio da se Srbija "odrekla ogromnog novca u Zagrebačkoj banci“. Ilić tvrdi da je "Srbija preko svoje dvije najveće banke Jugobanke i Beobanke napravila Zagrebačku banku".
 
Naime, on tvrdi da je u posjedu dokumenta koji je potpisao srpski pravobranitelj, u kojem se Srbija odriče dionica Zagrebačke banke u vrijednosti dvije milijarde eura.
 
Ilić nadalje tvrdi: "Netko je zbog takvog rješenja uzeo debelu proviziju, a Srbija, naravno nije dobila ništa. Možda taj papir imam i danas, samo ga trebam pronaći“
 
Da podsjetimo kako je Srbija uopće završila u priči oko privatizacije Zagrebačke banke. Srpska Jugobanka je 1977. godine unijela imovinu u Zagrebačku banku, što potvrđuje samoupravni sporazum i Statut iz tog vremena.
 
No, prema tvrdnjama Paška Kačinarija, koji već godinama vodi sporove oko privatizacije Banke, usklađivanjem banke iz 1989. godine Zagrebačka banka je zatajila imovinu, odnosno osnovna i obrtna sredstva koja su nastala od 1914. do 1989. godine, a koju uglavnom čine zgrade i pokretnine.
 
Kačinari koji ima dvojno hrvatsko-srpsko državljanstvo, prijavio je Republici Srbiji, 2006. godine kao njihov državljanin, "pronađenu imovinu“ u vlasništvu Srbije, koja se nalazi u Hrvatskoj. U obrazloženju Prijave navodi se da se "dana  14.12. 1977 godine spajaju Kreditna banka Zagreb i Jugobanka – Osnovna banka Zagreb u jedinstvenu banku pod nazivom Zagrebačka banka, koja sa radom počinje 01.01.1978. godine.“
 
Državno pravobraniteljstvo Srbije je 2009. godine  odgovorilo "da prema njihovom mišljenju... ne postoje dokazi da Republika Srbija ili Jugobanka a.d. u stečaju, imaju vlasničkih prava u kapitalu Zagrebačke banke d.d., Zagreb".
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.