Srednjoškolci podržavaju Jovanovića ali i nastavnike koji će štrajkati: "Samo neka štrajk ne bude u dane mature"

Ilustracija: Shutterstock

INDEXU je stiglo priopćenje Udruge srednjoškolaca o problemima oko mature, podršci Jovanoviću ali i nastavnicima koji će štrajkati, koje objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani, obraćamo se ovim putem u ime Udruge srednjoškolaca svim učenicima, nastavnicima, kao i predstavnicima državnih institucija zaduženih za provedbu ispita državne mature. S obzirom na događaje koji potresaju populaciju maturanata već nekoliko dana, mi smo se osjetili dužnima reagirati. Greške vezane za pogrešnu podjelu ispita koje su postale povodom svih daljnjih promjena u rasporedu pisanja ispita državne mature te, u krajnjoj liniji, negodovanja maturanata diljem zemlje događaji su za koje ispitni koordinatori trebaju biti pozvani na odgovornost. Svaka umješanost resornog ministra Jovanovića u priču i zahtjevanje ostavke istog je potpuno neopravdano. Udruga srednjoškolaca čvrsto stoji iza stava da odgovornost za propuste nije na ministru, nego na nižim razinama organizacije -  koordinatorima, te da isti zbog toga moraju snositi odgovornost.

Istovremeno pozivamo ministra dr. Željka Jovanovića da odobri paralelno odgađanje svih ispita državne mature za tri radna dana kako bi redosljed pisanja ostao očuvan.

Razlog tome jest činjenica da su maturanti organizirali svoje završne pripreme za pojedini ispit mature prema davno objavljenom vremeniku i da će promjena redosljeda pisanja pojedinih predmeta kao i smanjenje vremenske razlike između istih biti dodatni stres ionako preopterećenim maturantima. Osim toga, smatramo da je izuzetno nekorektno i neozbiljno mijenjati vremenik pisanja bez ikakve konzultacije s učenicima nakon što se organizaciji dogodio ovakav propust. Nadalje, stav Udruge srednjoškolaca prema sve vjerojatnijem štrajku javnih i državnih službi, pa tako i nastavnika je pozitivan. Mi iskazujemo odobravanje nastavnicima pri štrajku jer su oni osnova kvalitetnog obrazovnog sustava. Svako smanjenje prava nastavnika se, držimo, na kraju odražava i na kvalitetu samog obrazovnog procesa, tj. na učenike kao pojedince.

No, ovim putem izražavamo molbu da se svaki eventualni štrajk datumom uskladi s vremenikom (starim ili eventualno novim) pisanja Državne mature kako bi se svi nadolazeći ispiti pisali na vrijeme, a daljnje promjene i odgađanja bili izbjegnuti.

Za kraj vas obaviještavamo da odobravamo moguća okupljanja, prosvjedovanja i mirne demonstriracije učenika RH koji izražavaju svoje mišljenje, kako u školi tako i izvan nje, sukladno Deklaraciji o pravima srednjoškolaca usvojenoj u srpnju 2006. na Generalnoj Skupštini OBESSU-a, održanoj u Ohridu (Makedonija), podržanoj i usvojenoj od strane Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske (NVURH) u Čakovcu dana 26. svibnja 2009. godine.

Filip Markanović, predsjednik usredHR
Lovro Marković, član Savjetodavnog odbora usredHR"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.