Šok na tržištu nekretnina: Zbog energetskih certifikata oko polovine oglasa za stanove povučeno iz oglasnika!

Foto: Ilustracija

ŠOK tržištu nekretnina. Otkako su jučer na snagu stupile novčane kazne za one koji oglašavaju prodaju ili najam nekretnine veće od 50 kvadrata, a za nju nemaju energetski certifikat, više od polovine vlasnika koji prodaju ili iznajmljuju nekretnine povukli su oglase iz oglasnika u strahu od kazni jer nemaju za nekretninu energetski certifikat.

Ako je nekretnina veća od 50 kvadrata, bez certifikata se ne može prodati od 1. srpnja prošle godine, a od 1. siječnja ove godine ni oglašavati. Kazna je i do 30 tisuća kuna. Da mnogi još nemaju certifikat, svjedoči masovno povlačenje oglasa iz oglasnika. "Na Njuškalu je bilo oko 140 tisuća nekretnina za prodaju i najam, u ovom trenutku ih je 65 tisuća. Otprilike 60 posto nekretnina je povučeno iz oglasa", rekao nam je predsjednik uprave portala Njuškalo Goran Rubčić.

Certifikatori su posljednjih dana zatrpani zahtjevima za dobivanje potvrde o energetskom stanju nekretnine, a ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš očekuje normalizaciju stanja sredinom mjeseca.

Vlasnici agencija upozoravaju da će to dodatno umrtviti tržište nekretnina. No, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš poručuje da kupci moraju znati što kupuju te da je riječ o europskoj direktivi koja je na snazi još od 1. srpnja prošle godine.

"Naših certifikatora ima oko 600, 700, oni su zatrpani zahtjevima za certificiranje, naravno da preko Božića i Nove godine nisu to mogli napraviti. Svi su svjesni da se to treba činiti, a mi svi samo čekamo zadnji čas", rekla je ministrica koja očekuje normalizaciju stanja za 20-ak dana.

Izdavanje certifikata košta između 1.500 i 2.700 kuna

Izdavanje certifikata košta između 1.500 i 2.700 kuna, što je mnogim prodavateljima preskupo. Boro Vujović iz agencije Opereta ističe da bi certifikat trebalo tražiti samo u trenutku prodaje, a ne već prilikom oglašavanja.

"Recimo, imate kuće po Slavoniji koje se prodaju jeftino, koje koliko god da su jeftine, jako ih je teško prodati, a jednom umirovljeniku je iznos od 1.000 ili 2.000 kuna ogroman iznos i pitanje je hoće li ga dobiti natrag", kaže Vujović.

Kupcu je certifikat dokaz da ne kupuje mačka u vreći, odgovara Mrak Taritaš. "Da netko tko kupuje zna što kupuje. Ta je obveza dosta ozbiljno shvaćena u svim zemljama Europske unije", poručila je ministrica.

Na to nas obvezuje i europska direktiva koja je na snazi od 2010. godine, a mi smo ju preuzeli ulaskom u Europsku uniju.

Anka Mrak Taritaš: Kazne trebaju biti primjerene, one ne smiju biti simboličke

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš za RTL Danas prokomentirala je brisanje oko 200.000 oglasa za nekretnine zbog nedostatka energetskog certifikata: "Očito se nismo svi pripremili na ovakvu situaciju", navela je pojašnjavajući kako je ta direktiva na snazi još od 1. srpnja ove godine, samo što se s tim danom krenula primjenjivati samo na vlasnike, a od 1. siječnja se odnosi i na agencije koje oglašavaju nekretnine.

Kazne su velike - od 5 do 30.000 kuna. "Te kazne bile i prije u zakonu, ali su se odnosile samo na vlasnike, a sad kaznu snosi i agencija koja to za njega oglašava. Kazne trebaju biti primjerene, one ne smiju biti simboličke", kaže ministrica i pojašnjava kako se to odnosi samo na medije, ne i internetske stranice oglašivača.

"Kad kupujemo frižider vodimo računa koji je energetski razred, kad kupujemo auto vodimo računa o tome, onaj tko kupuje nekretninu mora znati što kupuje", odrješita je ministrica koja smatra kako nije riječ o novom parafiskalnom nametu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.