Smjena na čelu Brodosplita: Kessler umjesto Kovača, u Upravu iz Nadzornog odbora dolazi i Čagalj

Foto: Arhiva

NA DANAŠNJEM dijelu sjednice Vlade RH zatvorenom za javnost donijeta je odluka o promjeni čelnog čovjeka Brodosplita. Vlada predlaže Nadzornom odboru da opozove dosadašnjeg predsjednika Uprave Srđana Kovača, a za njegovog nasljednika imenuje Vladimira Kesslera, inače člana Nadzornog odbora. Antun Čagalj također bi trebao prijeći u Upravu iz Nadzornog odbora.

Prvo ostavke za Nadzorni odbor, a onda imenovanje u Upravu

Pretpostavlja se da nekih većih problema tu ne bi trebalo biti. Kessler i Čagalj prije postavljanja u Upravu trebaju dati ostavke u Nadzornom odboru, a NO ih može imenovati i bez njihovih nasljednika jer i bez ta dva člana imaju kvorum, odnosno, dovoljno ruku za provedbu Vladinog prijedloga. Riječ je naprosto o tehničkoj formalnosti koja se može obaviti za pola sata.

Partner države, a državu izvarao za milijune kuna?

Promjena na čelu splitskog škvera dolazi u vrlo osjetljivom trenutku budući da još nije realiziran posao sa DIV-om Tomislava Debeljaka, čovjeka sa optužnicom za varanje države teško par milijun kuna. Budućnost Brodosplita krajnje je neizvjesna, više od tisuću radnika prima plaću, a ništa ne radi, dnevni gubici se procjenjuju na dva milijuna kuna.

Što će biti sa škverom?

Kovač je svašta obećavao, ali je malo toga ispunio. Odlazi, a mandat mu istječe tek dogodine pa bi po tome imao pravo i na nekakvu otpremninu. Nadzorni odbor trebao bi se sastati u najkraćem mogućem roku, vrlo vjerojatno već idućeg tjedna kako bi se provela smjena na čelu Brodosplita.

Još se ne zna kakvu je sudbinu Vlada zapravo namijenila škveru. Kako vrijeme odmiče, sve je izvjesnije da od nekakvog nastavka proizvodnje teško da će išta biti. Debeljak je najavio masovna otpuštanja i racionalizaciju. Program, po kojem je dobio zeleno svjetlo za preuzimanje škvera, već je odavno prošlost. Unatoč tome, čeka se da ugovor između države i Debeljaka odobri Europska komisija te da dođe do preuzimanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.