Slovenski povjesničar upozorava: Još nisu ekshumirane i pokopane žrtve iz Hude jame

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SLOVENSKI povjesničar Mitja Ferenc upozorio je u srijedu da se danas navršava pet godina od kako je otkrivena masovna poratna grobnica Huda jama u napuštenom rudniku blizu Celja, te ocijenio da još nije izvršena primjerena ekshumacija i pokop svih komunističkih žrtava.

Žrtve su još uvijek u rudarskom rovu, posmrtni ostaci žrtava propadaju u improviziranoj kosturnici u plastičnim kutijama, a rodbina žrtava još ne može ući da položi cvijeće i upali svijeće, upozorio je Ferenc na tribini o problematici Hude Jame, što ju je organizirao Centar za nacionalnu pomirbu.

O ideji da se u Ljubljani postavi spomenik nacionalnoj pomirbi Ferenc je rekao da Slovenija ne treba spomenik nego empatiju i razumijevanje nesreće onih koji su u poratnim egzekucijama izgubili svoje najmilije i kojima do 1990. nisu mogli upaliti niti svijeću na mjestu pogibije.

Podsjetio je da je u Hudoj jami još najmanje oko 2500 neekshumiranih žrtava poratnog nasilja.

Ferenc koji je djelovao u državnoj komisiji za otkrivanje grobišta iz vremena poraća zauzeo se za to da se taj posao nastavi. Do sada je u Sloveniji otkriveno preko 600 mjesta komunističkih egzekucija iz ratnog i poratnog razdoblja, a među žrtvama su uz pripadnike "poraženih vojska" iz II. svjetskog rata i civili.

Treba nastaviti s obilježavanjem i istraživanjem prije prikrivenih grobišta, a Hudu jamu proglasiti spomenikom kulture, naveo je Ferenc, te se zauzeo da Slovenija postigne sporazume o očuvanju takvih mjesta s onim državama čiji se vojnici i civili nalaze u Sloveniji u masovnim grobnicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.