Skupina bliska al Qaedi tvrdi da je zarobila vojnike i zauzela vojnu bazu u Jemenu

Screenshot (Ilustracija): YouTube

MILITANTNA skupina Ansar al-Sharia, bliska al Qaedi, objavila je danas na Twitteru da su njezini borci zauzeli vojnu bazu na jugu Jemena i zarobili vojnike koji su ondje bili.

Jemen se našao na rubu građanskog rata nakon što su Houthi, šijitska milicija iz sjevernog dijela zemlje koju podupire Iran, nasilno preuzele vlast u glavnom gradu i zbacile državnu vladu.

Vojska i vlasti nisu komentirale vijest o zauzimanju baze. Građani i mjesni internetski portali javili su da se u bazi u južnoj pokrajini Shabwi, u kojoj je smješteno između 1.200 i 2.000 vojnika, u posljednjih nekoliko sati vode teške borbe.

Jemen sve više izoliran

Zbog sve veće nesigurnosti nakon što su Houthi preuzeli vlast, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska su ovog tjedna zatvorile svoja veleposlanstva u Sanaai, što Jemen gura u još veću međunarodnu izolaciju.

U međuvremenu Houthi i dalje šire svoj utjecaj na jugu Jemena, sukobljavajući se s drugim plemenima. U tim područjima istodobno Sjedinjene Države vode rat bespilotnim letjelicama protiv al Qaede na Arapskom poluotoku, agresivnog ogranka globalne islamističke mreže.

Ansar al-Sharia objavila je na Twitteru da je napad ne vojnu bazu blizu mjesta Beyhana započeo samoubilačkim napadom autobombom u svitanje na ulaz u kompleks, nakon čega su militanti uspjeli preuzeti nadzor nad tri osmatračnice i jednim tenkom.


"Oko osam sati ujutro mudžahedini su zarobili većinu vojnika koji su bili unutra", objavila je skupina.

Jemenska pokrajina Shabwa uporište je al Qaede i milicija bliskih njoj. Ansar al-Sharia je prošlih godina iskoristila politički kaos i nemire u Jemenu kako bi zauzela čitava naselja, nakon čega ju je vojska potisnula.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.