Školski prijatelji uputili posljednje pozdrave Antoniji: "Nek´ te čuvaju Božji anđeli, počivala u miru!"

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

NAKON što je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu sinoć objavilo da je DNK analiza potvrdila da su pronađeni posmrtni ostaci u Modrušu kraj Josipdola ostaci Antonije Bilić, pojavilo se pitanje kako to da Antonijine kosti nisu pronađene ranije, s obzirom na to da je upravo to područje u dva navrata detaljno pretraženo.

U potragu za Antonijom, osim policije i drugih službi, veliki dio ljudstva i opreme upregnula je i Hrvatska gorska služba spašavanja. Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić je u razgovoru za Media servis pojasnio detalje potrage koja je dvaput provedena na području na kojem je na koncu tijelo i pronađeno.

Bujna vegetacija u kombinaciji sa smetlištem i životinjskim lešinama: "Bilo je nemoguće apsolutno sve pretražiti"

Uz ogradu da može samo špekulirati jer ne zna je li Antonijino tijelo cijelo vrijeme tamo i bilo, Vinko Prizmić objašnjava da je riječ o ogromnom terenu na kojem je nemoguće pretražiti svaki metar. Moguće je, kaže, da je netko od tragača prošao doslovce dva metra od tijela, a da ga nije primijetio.

"Kako se radi o ogromnom terenu, nemoguće je, pogotovo ako se radi o smetlištu uz bujnu vegetaciju koja je tamo vladala, apsolutno sve pretražiti jer postoje neka ljudska ograničenja", poručuje Prizmić te dodaje kako u dva navrata, koliko su pripadnici više službi pretraživali taj teren, tijelo nije bilo vidljivo.

"Nitko nije prekopavao smeće, tamo ima dosta odbačenih i životinjskih lešina. Naprosto, svi su, pa mislim i policija, odgovorno odradili svoj dio posla, ali nisu iz nekog razloga našli. Tijelo je definitivno bilo kamuflirano, da je bilo tamo, vidjelo bi se", zaključio je Prizmić.

Jedna od teorija koja se pojavila je i ona prema kojoj je tijelo bilo zakopano, nakon čega su ga na površinu izvukle divlje životinje.

 DORH: Nismo mogli ranije obavijestiti obitelj o rezultatu analize jer ga ni sami nismo znali

"Obitelj nema što reći", u kratkom je telefonskom razgovoru rekla Antonijina sestra Ana, dok odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić ne krije razočaranje činjenicom da su za vijest doznali samo 20-ak minuta prije konferencije za novinare. Bilićevi, kaže, nisu zaslužili takav tretman nakon svega što su prošli.

"Onda su trebali biti izvještavani o svim fazama identifikacije, samo radi njihova smirenja. Ovako su se puna dva i pol dana držali u neizvjesnosti, koja objektivno na svakog razumnog čovjeka ostavlja određene posljedice na psihičko zdravlje", zaključuje Ljubičić.

Iz državnog odvjetništva su priopćenjem demantirali medijske navode da nisu obavijestili obitelj odmah nakon što se saznao rezultat analize. "Na konferenciji za novinare županijska državna odvjetnica je, između ostalog, izjavila da je oko 17,30 sati obaviještena kako je Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu dovršio naloženu analizu, ali dok nije bio dostavljen nalaz i mišljenje, državno odvjetništvo nije znalo kakvi su rezultati provedenog vještačenja", priopćio je DORH.

Nakon dolaska vještaka Zavoda za sudsku medicinu u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu neposredno prije konferencije za novinare, vještaci su osobno o rezultatima analize obavijestili obitelj Bilić, te je u tom trenutku s tim rezultatima upoznato i državno odvjetništvo, odnosno županijska državna odvjetnica. Obavještavanje bilo koga, pa i obitelji, bez uvida u nalaz i mišljenje bilo bi krajnje neozbiljno i neodgovorno, posebno cijeneći traume kroz koje je prolazila obitelj Bilić", završava priopćenje.

Tuga u čitavom drniškom kraju

Tuga se nadvila nad cijeli drniški kraj u kojem su se mnogi, usprkos dokazima i osudi vozača kamiona Dragana Paravinje, nadali da je Antonia živa. Nastava u srednjoj školi koju je pohađala jutros je započela minutom šutnje, a otvorena je i knjiga žalosti u koju su joj posljednje pozdrave poslali školski kolege. Uprava i djelatnici škole jutros su posjetili obitelj Bilić u Kričkama kako bi izrazili sućut.

"Ja sam još u šoku, iako su rezultati potvrdili da je riječ o Antoniji, u meni kao da još tinja nada da to nije kraj. Sve me jako pogodilo kao osobu, čini mi se kao da sanjam najružniji san. Bio sam jutros kod obitelji, utjeha nam je to da je pronađena, da ćemo je ispratiti na posljednje počivalište, da je možemo dostojno sahraniti i pomoliti se kao vjernici na njezinom grobu. Neizvjesnost je ipak bila najteža, ovako se istina barem donekle zna", rekao je ravnatelj škole Ivan Zeljko.

I njezine kolege učenici iz srednje škole danas su rekli da su ipak cijelo vrijeme živjeli u nadi da je Antonia živa.

Uzrok smrti još nije poznat

Podsjećamo, Antonijine posmrtne ostatke u utorak poslijepodne pronašli su slučajni prolaznici. Pronađena je i žuta gumica za kosu, kao i plave traperice. Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Bilić, već je ranije kazao kako je uvjeren da se radi o Antonijinim ostacima.

Tomislav Karamarko, bivši ministar policije, tvrdi da je policija savjesno radila svoj posao. Njegov nasljednik Ranko Ostojić najavio je da će policija nakon što pristignu rezultati DNK analize istražiti je li u potrazi bilo propusta. Uzrok smrti još nije poznat.

Karamarko: Kako možete govoriti o propustima?

Bivši ministar policije Tomislav Karamarko i bivši zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić komentirali su u Karlovcu istragu smrti Antonije Bilić.

"O kakvim propustima govorite, kako to možete pitati", začuđen je bio Karamarko budući da je policija pronašla ubojicu koji je u međuvremenu i osuđen.

"O kakvim propustima govorimo ako je policija našla ubojicu, dokazala da je ubojica i on je osuđen. Nažalost, leš te djevojčice se nije mogao pronaći, iako su bile opsežne mjere potrage, ali molim lijepo, ova vlast je već godinu dana na vlasti, ministar Ostojić je već godinu dana ministar, kako to da su slučajni prolaznici pronašli tijelo, nažalost? Mi njih za to ne krivimo, za neke stvari trebalo imati i malo sreće", kazao je Karamarko.

Milijan Brkić, koji je tada bio zamjenik ravnatelja policije, rekao je da su u potragu bili uključeni i branitelji i mnogobrojni građani, no tijelo nažalost nije bilo pronađeno.

"Nažalost nismo pronašli tijelo ali je policija pronašla dovoljan spektar dokaza i zatvorila krug indicija da dođe do nepravomoćne presude protiv Dragana Paravinje", dodao je Brkić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.