Skandal u Karlovcu: U središtu grada vijori "hrvatska" zastava s prvim bijelim poljem na grbu

Foto: KAportal

NEPOZNAT netko odlučio se narugati s hrvatskim Ustavom i zakonima objesivši usred Karlovca, na Trgu bana Jelačića, zastavu s prvim bijelim poljem.

Zastavu je uredništvu Kaportala poslao jedan čitatelj koji je konstatirao kako ovakva zastava nije primjerena, "ni na današnji sveti dan Velike Gospe, niti ikada", prenosi Kaportal mišljenje čitatelja.

Grb s prvim bijelim poljem već duže vrijeme izaziva brojne polemike u hrvatskom društvu. Službeni grb, onaj propisan Ustavom, na prvom mjestu ima crveno polje, dok je onaj sa prvim bijelim poljem kompromitiran jer se koristio za vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Izgled zastave jasno propisan

U hrvatskom Ustavu i srodnom zakonu jasno je propisano kako grb i zastava izgledaju.
Tako u Ustavu stoji: "Grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb čija je osnovica 25 naizmjeničnih crvenih i bijelih (srebrnih) polja"

Izgled grba jasnije je određen Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske gdje jasno stoji:

"Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje"

Dakle, Ustav i pripadajući zakon jasno određuju kako izgleda hrvatski grb, a sve ostalo je ništa nego ruganje sa zakonima i Ustavom Republike Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.