Sindikati opet upozoravaju da mogu bolje od Francuza: Dovoljno smo sposobni da vodimo Zračnu luku Zagreb

KORAK smo do konačne odluke. Zračnu luku Zagreb, po svemu sudeći, gradit će Francuzi. I dok se još samo čeka potvrda Vlade, radnici i sindikati poručuju kako je to loš posao. "Sami možemo stvoriti novu vrijednost", kažu.

"Svako jutro na posao - prvo sjedneš u automobil, pa na autobus, a onda ostatak dana gledaš avione kako lete", priča Miljenko Mežnarek koji je u Zračnoj luci Zagreb proveo cijeli radni vijek.

A od sada, na tom će ih poslu zamijeniti Francuzi. Ponudu francuskog konzorcija ZAIC za koncesiju Zračne luke Zagreb, ujedno i jedinu pristiglu valjanu, prihvatilo je vladino povjerenstvo. Francuzi su ponudili fiksnu koncesijsku naknadu od 87 milijuna eura ulaganja u razdoblju od 30 godina.

U prvoj fazi gradit će se novi putnički terminal s kapacitetom do pet milijuna putnika. Njegova je vrijednost 190 milijuna eura, a ako sve bude prema planu, kaže direktor ZLZ Tonči Peović, izgradnja bi trebala biti gotova do 2015. Paralelno idu i nove investicije.

I dok Uprava, Vlada, pa i izvođač radova, Institut IGH zadovoljno trljaju ruke, nezadovoljni ostaju radnici i sindikati. Ovo je loš posao. Postojeća tvrtka u stanju je napraviti mnogo bolje rezultate, uvjerava sindikalist Ante Dujić.

"Postojeći objekti godišnje donose 21 milijun eura zarade. Pomnožite to s trideset godina i dobit ćete preko 650 milijuna eura. Dakle, to su objekti koji su u funkciji, koji postoje, koji su plaćeni i koje francuski konzorcij u njih ne mora uložiti ni jedne jedine kune", objasnio je ovih dana.

Sindikati traže od Vlade da ih primi na razgovor i i razmotri njihove zahtjeve. "Dovoljno smo sposobni da sami stvaramo novu vrijednost", kažu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.