Sindikati nemaju pojma da je sutra sastanak o ZOR-u; Milanović neće dopustiti da radnici završe na ulicama!

NAKON prošlotjedne sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović najavio je kako se planira sastati sa sindikatima i početi mijenjati Zakon o radu, odnosno njegov dio koji se odnosi na produljenu primjenu kolektivnih ugovora.

SSSH: ZOR ne treba mijenjati, nego pravilno primjenjivati

Odmah nakon najave Savez samostalnih sindikata Hrvatske oštro se usprotivio promjena vezanim uz kolektivne ugovore i članak 262. ZOR-a, koji regulira produljenu primjenu pravila sadržanih u kolektivnom ugovoru.

"Zakon o radu usklađen je s pravnom stečevinom Europske unije pa ga ne treba mijenjati. Smisao odredbe o produljenoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima jest poticanje socijalnih partnera na pregovaranje", tvrde iz SSH.

Milanović: Nećemo dopustiti da radnici završe na ulicama!

Vlada sa sindikatima planira razgovarati upravo o članku 262., ali tvrdi kako neće ići na toliku fleksibilizaciju koja bi dovela do toga da svaki radnik može završiti na ulici. Inače, članak 262. određuje kako se, nakon isteka roka na koji je sklopljen ugovor, u njemu sadržana pravila kojima se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnog odnosa primjenjuju sve do sklapanja novog kolektivnog ugovora.

Mrsić: Mijenjat ćemo samo članak 262.

Ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, izjavio je za Hrvatski radio kako Vlada planira pregovarati samo o spornom članku koji uređuje produljeno djelovanje kolektivnih ugovora, a ostale dijelove ZOR-a ne planiraju mijenjati.

Sever zatečen: Ova Vlada komunicira samo putem medija


Većina čelnika sindikata, osim predsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića, kažu da nemaju pojma o sastanku koji bi se sutra trebao održati.

Sindikati se načelno slažu da bi se pravna pravila iz kolektivnih ugovora kojima je trajanje isteklo mogla ograničiti na godinu dana ako ugovorom nije drugačije određeno. To su i potpisali s Vladom Jadranke Kosor koja Zakon o radu ipak nije stigla izmijeniti. Odlučila je to sada učiniti Vlada Zorana Milanovića, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za sutra najavio prvi sastanak socijalnih partnera na tu temu. Sindikalci o sastanku doznaju iz medija.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever kaže da je zatečen

"Zapravo, s druge strane to je način na koji funkcionira ova Vlada. Naime, poruke se šalju kroz medije, a onda mi isto tako kroz medije odgovaramo. No doista jest neozbiljno da se za sastanak doznaje od danas do sutra ili da se uopće saziva od danas do sutra pogotovo na jednu tako važnu temu", rekao je Sever.

"Vlada u tome nije i ne može biti važniji partner i ovakav način razgovora i najava je apsolutno bahat i nedostojan jednog ozbiljnog socijalnog dijaloga", rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Ništa o sastanku ne zna ni Mladen Novosel, predsjednik SSSH. "Mislim da ovakva medijska nagađanja i prepucavanja oko izmjene Zakona o radu definitivno moraju prestati. Vlada mora reći što želi, neka to dostavi sindikatima, a mi ćemo sjesti za stol i o tome razgovarati", istaknuo je Novosel.

Za sastanak je čuo jedino šef HUS-a Ozren Matijašević, ali kaže kako je riječ samo o koordiniranju oko nekog budućeg sastanka i tema o kojima se treba pregovarati, među ostalim i o izmjenama ZOR-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.