Sindikati i Vlada "nepomirljivi": Bez dogovora prošla i druga runda mirenja, sindikati idu na referendum

MIRENJE između Vlade i sindikata javnih službi niti danas nije rezultiralo dogovorom. Sastanci će se nastaviti nakon što sindikati provedu referendum među svojim članovima 12. i 13. rujna, a sastanci s Vladom trebali bi se nastaviti dva dana kasnije, odnosno 15. rujna, izvijestio je ministar Mirando Mrsić.

"Na sastanku 15.rujna vidjet ćemo je li postupak mirenja uspio ili ne", izjavio je kratko ministra Mrsić.

Referendum će provesti početkom nove školske godine te dati članstvu priliku da odluči pristaje li na ponuđena kresanja. Vlada je paralelno s mirenjem počela i pregovore o novom Kolektivnom ugovoru, a ministar Mirando Mrsić već ranije poručio, i pri tome ostao, da nikakvih popuštanja ni ustupaka nema.

"Vlada je spremna da u pregovorima razmotri sva pitanja, donese rješenja koja će zadovoljiti i jednu i drugu stranu, a ono što ne možemo prihvatiti je da sredstva koja ne možemo isplatiti ove godine se vrate jednog dana", odlučan je Mrsić.

Ukoliko se sindikalno članstvo izjasni da pristaje na predložena Vladina kresanja, a ona glase nema dvije božićnice, jednog regresa, regulira se naknada za prijevoz i smanjuje dnevnica, onda će potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru. U slučaju da referendum bude negativan i većina članova ne pristane na Vladinu ponudu, može se pretpostaviti da će Vlada u tom slučaju raskinuti TKU.

Sindikati za sutra najavljuju konferenciju za novinae na kojoj će još jednom potvrditi svoje stavove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.