Sindikat nezaposlenih: U procvatu ove izrabljivačke kulture vlast dresira one koji su najmanje krivi za krizu

PREDSTAVNICI Sindikata nezaposlenih Hrvatske prosvjedovali su danas ispred Ministarstva rada i miroviskoga sustava u Zagrebu. Izrazili su protest zbog ignoriranja zahtjeva za sastankom s predstavnicima Vlade republike Hrvatske.

"Prošli tjedan je zatražen prijem kod tri predsjednika, Republike Hrvatske, Sabora republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske. Na zamolbu je odgovorio samo predsjednik Ivo Josipović, a stručni savjet sindikata i savjetnički ured Predsjednika već su izmijenili osnovne informacije o ciljevima samoorganiziranja najugroženije društvene skupine – radno sposobnih, a ipak nezaposlenih ljudi.

Od Vlade Republike Hrvatske, predsjednika vlade i resornog ministra Miranda Mrsića očekuje se daleko više od sućuti, a najmanje što mogu ponuditi je pružanje prilike da predstavnici sindikata ponude svoje prijedloge žurnog rješenja. Gladna usta obitelji ispred koji oni stoje ne mogu čekati, a stotine tisuća naših sugrađana  i birača ne može se nahraniti izbornim obećanjima.

Zbog toga SNH poziva sve društvene čimbenike, a u prvom redu Vladu republike Hrvatske, da problemu i zahtjevima pristupe odgovorno i razmotre inicijativu za osnivanje IFNH (Investicijski fond nezaposlenih Hrvatske.) Sindikat nezaposlenih poručuje izvršnoj vlasti da nezaposleni građani Hrvatske nisu ovce koje imaju pastira da ih tjera da hodaju po minskom polju. Mnoge obitelji su već danas na rubu preživljavanja, a najteži dani nam tek slijede.

Zlatana Perković, predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske, prisutnim novinarima je izjavila: “Očito je da u procvatu ove izrabljivačke kulture i neoliberalizma vlast vrši dresuru nad onima koji su najmanje krivi za postojeće stanje u Hrvatskoj pa tako i nad nezaposlenima, što je tek uvod za ono što će se događati u Hrvatskoj.”

Počasna predsjednica SNH-a, žena koja je pokrenula inicijativu okupljanja najugroženije skupine hrvatskog naroda, predsjednicu sindikata je nadopunila riječima: „Ova Vlada ne čini ništa na planu donošenja gospodarskih programa, kako bi se ovaj problem počeo rješavati. Izjavama u medijima se želi stvoriti dojam brige za nezaposlene, a zapravo je riječ o stvaranju statističke slike rasta zaposlenosti. Pad proizvodnog gospodarstva iznosi 9,4 posto, a to generira novu nezaposlenost."

Upućena i javna opomena Ministru rada i miroviskoga sustava, koji se nije očitovao na urudžbirano otvoreno pismo, u kojem smo tražili vraćanje trajne novčane naknade na HZZ, za starije radnike sa 32 godine staža. O toj temi će biti riječi na sastanku za koji predstavnici Sindikata nezaposlenih Hrvatske vjeruju da će biti održan uskoro, jer nije moguće da predsjednik republike Hrvatske nalazi vrijeme za ljude za koje resorni ministar ignorira.

Sindikatu nezaposlenih Hrvatske punu podršku daju: Demokratska stranka žena, pokret Volim Hrvatsku, Hrvatska stranka Zelenih, Udruga Projekt, Udruga za zaštitu prava dužnika, Udruga Veronica Vere te dio radnica propale tvornice “Kamensko”, čiji su predstavnici nazočili prosvjedu", stoji u priopćenju Sindikata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.